ÚOHS zakázal státní správě uzavřít smlouvy s Telefónicou

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. září (ČTK) - Česká ministerstva a další státní instituce zatím nemohou s firmou Telefónica O2 uzavřít smlouvu na datové propojení. Zakázal to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže(ÚOHS), který teď zkoumá, zda byla zakázka ministerstva informatiky za 610 milionů korun v pořádku. Řekl to Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS. Celý případ zatím není uzavřen, podle ÚOHS dosud žádný z 21 dotčených úřadů smlouvu s firmou nepodepsal.

Telefónica, ještě pod dřívějším názvem Český Telecom, vyhrála tři tendry ministerstva informatiky (MI) v celkové hodnotě přes 950 milionů. Měla zajistit datové propojení úřadů a připojení knihoven k internetu, získala i zakázku na pronájem síťových prvků. První dva tendry se kvůli stížnostem neúspěšných uchazečů dostaly k antimonopolnímu úřadu. Mluvčí MI Klára Volná už dříve uvedla, že ministerstvo námitky čekalo a za soutěžemi si stojí.

Zákaz podpisu smluv se týkal jen největší zakázky. Za datové připojení úřadů má stát zaplatit 610 milionů. Projektu se mají účastnit všechna ministerstva, dál třeba Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad nebo Česká obchodní inspekce. "Nejdříve jsme uložili zákaz jen ministerstvu informatiky jako pověřenému zadavateli. Po prostudování dokumentace jsme stejný zákaz uložili také dalším 21 zadavatelům," uvedl Vrána.

Podle dřívějších informací týdeníku Profit měla Telefónica poskytovat služby od poloviny letošního srpna do roku 2008 s možností prodloužení na další rok. "Po odeslání předběžného opatření nemá ÚOHS zatím zprávu o tom, že by některý z 21 zadavatelů uzavřel s firmou smlouvu o dílo," doplnil Vrána.

Obě služby zajišťoval Český Telecom už v minulosti. V roce 2001 získal pětiletou zakázku v řádu několika miliard korun bez výběrového řízení. Loni se však MI rozhodlo smlouvu neprodloužit a nabídlo zakázku více firmám.

V každém z tendrů měl nástupce Českého Telecomu jednoho soupeře. Státní úřady chtěla propojit i ČD-Telematika, o knihovny zase měla zájem firma Radiokomunikace. Bez stížností zůstaly jen soutěže na pronájem síťových prvků, kde byla Telefónica s cenou přes 150 milionů jediným uchazečem. Čtvrtou a nejmenší zakázku za zhruba 16 milionů na připojení sítí veřejné správy k internetu přidělili ministerští úředníci firmě ČD-Telematika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK