Paroubek připustil odložení přijetí eura o jeden až dva roky

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek připustil, že by se mohlo odložit přijetí eura Českou republikou o jeden až dva roky. "Kdybychom měli sahat do sociálních výdajů za tu cenu, aby bylo euro v roce 2010, tak se raději dohodněme, že to euro bude o rok, o dva později," řekl na tiskové konferenci.

Sociálnědemokratická vláda do poslední chvíle vůbec nepřipouštěla, že by se mělo zavedení jednotné evropské měny v Česku odložit. Jakékoliv úvahy a spekulace v tomto směru odmítala a trvala na roku 2010.

Paroubek si prý neumí představit, že by se škrtaly sociální výdaje, které schválila před volbami sněmovna. "To já bych viděl jako perfidnost (zradu) ve vztahu k voličům a já se nedomnívám, že to sociální demokracie může dělat," uvedl.

Paroubek hovořil o odložení eura a o škrtání sociálních výdajů v souvislosti s expertním týmem, který vytváří ministr financí Vlastimil Tlustý. Ministr po poradě s expremiérem Milošem Zemanem (ČSSD) přijal do skupiny také bývalého člena sociálnědemokratických vlád Jiřího Rusnoka.

"Já chápu celý ten politický trik," řekl Paroubek. ODS chce podle něj "sahat do mandatorních výdajů" a chce proto mít v týmu nějakého člověka, který je spojen se sociální demokracií. Mandatorní výdaje mají vesměs sociální charakter, připomněl Paroubek.

Rusnok je podle Paroubka stále formálně členem sociální demokracie, ale myšlenkově se s ní rozešel už dávno. "U pana Rusnoka vidím určitý etický problém, pokud já budu ve vedení sociální demokracie, tak on prostě nebude poradcem, nebude mít žádnou funkci tam, kam svým vlivem dosáhnu v rámci sociální demokracie," uvedl šéf nejsilnější opoziční strany.

Rusnokovi Paroubek rovněž pohrozil vyhazovem z ČSSD, pokud by se s expertním týmem Tlustého podílel na snižování sociálních výdajů. "Takový člověk, kdyby tam zůstal a podílel se na tom, tak udělám všechno pro to, aby přestal být členem sociální demokracie," zdůraznil. Každý, kdo sahá bez vážných důvodů na sociální výdaje, tak podle Paroubka není sociální demokrat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK