V hradeckém kraji klesla cena benzinu pod 30 Kč

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování. První oblastí, kde průměrná cena litru nejpoužívanějšího Naturalu 95 klesla pod 30 korun, je Královéhradecký kraj. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Celkově za poslední dva dny litr Naturalu 95 zlevnil o dalších 14 haléřů a litr motorové nafty o 12 haléřů.

Nejlevnější pohonné hmoty řidiči nakoupí v Královéhradeckém kraji. Litr nafty tam stojí 29 korun. Naopak nejdráž je ve Zlínském kraji. Tam za litr Naturalu 95 motoristé zaplatí 31,36 koruny a za motorovou naftu 30,02 Kč.

Jedinou lokalitou, kde benzin zdražil, je Olomoucký kraj. Naopak nejvyšší pokles ceny Naturalu 95, a to o 30 haléřů na litr, zaznamenal Jihočeský kraj. Nafta nejvíce zlevnila v Karlovarském kraji (o 40 haléřů).

Na ceny pohonných hmot u čerpacích stanic má největší vliv vývoj cen ropy a ropných produktů, kurz koruny vůči dolaru a sezona. Podle analytiků souvisí současné zlevňování s pádem světových cen ropy a ropných produktů.

Ropa se ve čtvrtek propadla na nové minimum téměř za půl roku, a to až k hranici 63 dolarů za barel. Důvodem jsou zprávy o vysokých zásobách zemního plynu, které přišly po středečních údajích o růstu zásob ropných produktů. Díky tomu se zmírnily obavy z případných mezinárodních sankcí proti Íránu. "Na tento vývoj prodejci pohonných hmot reagují vždy s určitým zpožděním. Proto vidím prostor pro další zlevňování," řekl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Přibližně polovinu výsledné ceny u stojanů tvoří daně. Poslanci ODS nyní přišli s návrhem, aby se spotřební daň snížila, a to až na úroveň, kterou umožňuje Evropská unie. Pokud by uspěli, litr Naturalu 95 by mohl zlevnit až o 1,50 koruny, litr nafty o 30 haléřů méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK