Inflace v USA mírná, spotřebitelské ceny rostly o 0,2 procenta

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. září (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v srpnu podle očekávání zpomalily tempo růstu na 0,2 procenta z červencových 0,4 procenta a stejně rostl i klíčový údaj takzvané jádrové inflace bez cen potravin a energie. Dnešní údaje ministerstva práce USA ukázaly, že inflační tlaky v americké ekonomice se zmírňují a že centrální banka (Fed) může nechat úroky nadále beze změny.

Oba výsledky byly přesně v souladu s očekáváním ekonomů z Wall Street. Tempo růstu jádrových cen se na 0,2 procenta zpomalilo již v červenci. V předešlých čtyřech měsících tento ukazatel rostl vždy o 0,3 procenta a vyvolával obavy z růstu inflace.

Ke zpomalení růstu přispěly především ceny energie. Díky poklesu cen ropy a benzinu se meziměsíční růst cen energie zvolnil na 0,3 procenta z červencového strmého tempa 2,9 procenta. Vzestup nákladů na dopravu, kam se započítávají i ceny letenek nebo nových automobilů, činil jen 0,2 procenta po předchozím růstu o 1,6 procenta.

Meziroční míra celkové inflace se opět snížila na 3,8 procenta z červencových 4,1 procenta. Jádrová inflace v meziročním srovnání naopak dále stoupla na 2,8 ze 2,7 procenta. To bylo nové maximum za posledních pět let a údaj je již výrazně nad neformální cílovou úrovní Fedu v rozmezí jednoho až dvou procent.

Analytici však jsou optimističtí a poukazují na to, že nynější výrazný pokles cen ropy bude v USA nyní tlačit dolů i jádrovou inflaci. "Není to takový vzestup, který by u centrální banky rozezvonil budík. Pomalý přírůstek inflace jsou ochotni akceptovat," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom firmy Argus Research Richard Yamarone.

Po prudkém červencovém poklesu cen ošacení zaznamenaly produkty této kategorie v srpnu zdražení o 0,9 procenta. Zmírnil se naopak růst ukazatele nákladů na bydlení, který tlačil inflaci vzhůru v minulých měsících.

Dnešní údaje naznačily, že Fed bude zřejmě moci nechat úrokové sazby beze změny i na zasedání příští týden. Minulý měsíc Fed přerušil dvouletý proces zvyšování úrokových sazeb. Je přesvědčen, že k zastavení růstu inflace přispěje zpomalující se růst ekonomiky. Základní úroková sazba v USA je nyní 5,25 procenta proti jednomu procentu v první polovině roku 2004.

Finanční trhy reagovaly na zprávu mírným snížením kurzu dolaru a posílením hodnoty vládních obligací. Růst se čeká i od akciového trhu, protože zpráva dala najevo že úroky v USA budou moci zůstat beze změny. Trh těsně po zprávě ohodnotil pravděpodobnost zářijového zvýšení úroků jako nulovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK