Konference: Zahraničí firmy se mohou v Česku chovat hůř než doma

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Zahraniční firmy si ve státech střední a východní Evropy někdy údajně dovolí i to, co by si ve svých domovských zemích nedovolily. Upozornilo na to několik účastníků konference o společenské odpovědnosti podniků, která se dnes uskutečnila v Praze. V České republice například podle Pavla France z Ekologického právního servisu zahraniční společnosti obcházejí správní řízení a výstavbu jejich nových provozů provázejí necitlivé zásahy do krajiny.

"V České republice i investoři, kteří jsou v zahraničí známi jako odpovědné firmy, se chovají tak, aby si vymohli co nejvíce," řekl novinářům Franc. Ukázal to prý roční projekt, který monitoroval chování podniků. Na projektu se podílelo deset organizací ze sedmi států EU. Lépe než země střední a východní Evropy jsou na tom podle něj pobaltské státy, kde investují skandinávské společnosti, které na zodpovědný přístup více dbají.

Franc se domnívá, že rozhodování společensky odpovědných firem by mělo být v první řadě transparentní. "Veřejnost by se měla dostat k informacím, jak společnost postupuje ve vztahu k životnímu prostředí, svým zaměstnancům či nejbližší komunitě," uvedl. Podnik, který by ale takto důsledně postupoval, Franc prý v Česku žádný nezná.

"Na celém světe se společensky zodpovědně chovají pouze asi tři procenta všech firem," dodal vedoucí kampaně Přátel země v Británii Craig Bennett. Společenská odpovědnost by se podle účastníků konference neměla zaměňovat za firemní dárcovství. "Nemá být o tom, že dáváte někomu peníze, ale především o tom, že společnost promítne veškeré ekologické a sociální důsledky do svého rozhodování," vysvětlil Franc.

Podniky podle něj využívají charitu jen jako reklamní strategii, kdy propagační akce vyjdou firmu mnohdy dráže než samotná dobročinnost. "Když automobilka dá velké peníze do nadace, ale bude používat auta s dieselovými motory, které nemají dieselový filtr pevných částic, tak se nechová společensky odpovědně," dodal Franc. Odpovědně se podle něj nechová ani firma, která na jedné straně podporuje nadace, ale na straně druhé buduje ekologicky problematické stavby.

"Společenská odpovědnost je to, co firma dělá navíc, než ji ukládají zákony," míní Pierre Echard, který řídí síť organizací zabývajících se společenskou odpovědností firem CSR Europe. Na konferenci se aktivisté setkali se zástupci komerčních společností i evropských institucí. Vedle Ekologického právní servisu ji organizovala i Liga lidských práv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK