Slovensko uvažuje o nové elektrárně v Jaslovských Bohunicích

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. září (ČTK) - Na místě slovenské jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, která by se měla do konce roku 2008 zcela uzavřít, by mohla v budoucnosti vyrůst další elektrárna. Není ale jasné, zda tepelná či některá další. Vyplývá to ze slov slovenského ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka, který se dnes v Bruselu setkal s evropským komisařem pro energetiku Andrisem Piebalgsem.

Jahnátek potvrdil, že Slovensko dodrží závazek, jež je obsažen v přístupové smlouvě k EU, že provoz jaderné elektrárny ukončí do konce roku 2008. Do konce letošního roku bude odstaven první blok elektrárny. Poté by se měla uskutečnit konference, jež by se zabývala budoucností zavřené elektrárny.

"Deklarujeme, že ukončíme výrobu v těchto jaderných blocích. Konference by měla dát náměty, zda tento prostor využít dále na výrobu elektrické energie. Otázka je, jaký zdroj se použije k výrobě potřebné páry. V každém případě existuje už určitá strategie EU o energetických zdrojích a myslím si, že v tomto kontextu se dá mluvit i o obnově elektrické energie v Jaslovských Bohunicích. Ale na jiném principu," řekl ministr novinářům. Zároveň upozornil, že areál elektrárny může být využit i jinak.

Piebalgs o případné nové elektrárně nehovořil. Jen zopakoval, že Slovensko musí Jaslovské Bohunice uzavřít do data, které je stanovené ve smlouvě. Slováci sice před časem diskutovali o případném odsunutí konečného uzavření elektrárny, ale musela by se kvůli tomu znovu otevřít přístupová smlouva. EU však tento krok dlouhodobě odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK