MfD: Kampaň ČRo oslovuje i řádné koncesionáře

16.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Mezi domácnostmi, které oslovuje kampaň Českého rozhlasu zaměřená na neplatiče koncesionářských poplatků, se podle sobotní Mladé fronty Dnes mohou ocitnout i takové, které své poplatky ČRo pravidelně odvádějí. V případě, že na výzvu neodpoví, hrozí jim podle listu další upomínky, případně i soud.

"Pokud platící koncesionáři hodí výzvu s dotazníkem do koše s tím, že jde o omyl, hrozí jim totéž, co neplatičům; tedy pár ostřejších výzev k zaplacení, a pokud nebudou reagovat, nakonec i soud," píše MfD.

ČRo na tom ale zřejmě jen obtížně něco změní. "Problém je v tom, že ty poctivé domácnosti nedokážeme úplně vytřídit," přiznal mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík. Výzva podle MfD přijde například domácnostem, kde manželka řádně platí koncesionářské poplatky, zatímco účet u energetické společnosti, s kterou ČRo spolupracuje při získávání adres, je veden na manžela.

Rozhlas v poslední kampani oslovil tři čtvrtě milionu lidí, kteří údajně neplatí koncesionářský poplatek 45 korun měsíčně, ale podle rozhlasu by měli. Již v květnu rozhlas oslovil půl milionu potenciálních neplatičů a na základě této jarní akce se ČRo přihlásilo 30.000 nových poplatníků, což představuje příjem pro rozhlas 1,35 milionu korun měsíčně.

Půl milionu lidí oslovených v květnu rozhlas našel díky porovnání své databáze se seznamem lidí platících poplatky České televizi. "Pro oslovení nynějšího tři čtvrtě milionu lidí jsme tentokrát využili databází energetických společností," řekl dříve mluvčí rozhlasu Pavlík.

Tuto možnost získal ČRo a také Česká televize loni po novele zákona o poplatcích. Podle ní je povinna platit rozhlasové a televizní poplatky každá domácnost, která je napojena na elektroměr. Od placení poplatku jsou osvobozeny domácnosti v příjmech nedosahujících 1,4násobku životního minima a domácnosti, které tvoří pouze osoby postižené hluchotou nebo slepotou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK