Odboráři chtějí do roku 2010 nárůst platů řidičů MHD o čtvrtinu

16.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Řidiči městské hromadné dopravy by měli podle odborů v roce 2010 vydělávat v průměru alespoň 25.000 korun, což je přibližně o čtvrtinu více než loni. Novinářům to dnes řekl znovuzvolený předseda Odborového svazu dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA) Jan Rejský. Dynamika růstu mezd by se tak mohla v porovnání s předchozími roky zvýšit, protože v uplynulých čtyřech letech narostly mzdy řidičů zhruba o pětinu.

Dalším cílem odborářů je změna silničního zákona, podle kterého musejí profesionální řidiči nově absolvovat i dopravně-psychologické a neurologické vyšetření, které si ovšem musí sami zaplatit. Odboráři by chtěli, aby zákon převedl povinnost hradit tato vyšetření na zaměstnavatele, jenž by si navíc tento náklad mohl odepsat z daní.

"Je to závažná věc, protože vyšetření je velmi nákladné. V některých případech to vychází až do výše 3000 korun," doplnil Rejský. Normální zdravotní prohlídky přitom zaměstnavatel hradí, takže samotný zákon si podle něj protiřečí, a navíc prý odporuje i předpisům Evropské unie.

Odboráři také podporují změny bodového systému, například zvýšení mezní hranice, po níž motorista přijde o oprávnění k řízení, až na 18 bodů z nynějších 12. Po podobné změně volají i někteří politici. OS DOSIA sdružuje především tisíce řidičů městské hromadné a veřejné silniční dopravy a silničářů a dalších řidičů z celého Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK