Ministři financí G7 vyzvali Čínu, aby více uvolnila kurz jüanu

16.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 16. září (ČTK) - Ministři financí skupiny vyspělých zemí G7 podle očekávání vyzvali Čínu, aby dala větší volnost své měně, jüanu. Ministři dnes po jednodenním zasedání v závěrečném prohlášení shrnuli, že ekonomika skupiny zůstává silná i přes zpomalující růst Spojených států. Výhledově by situaci mohly zhoršit vysoké ceny ropy, inflace a protekcionismus.

Výzva po větší flexibilitě čínského devizového systému se nesla ve stejném duchu jako po dubnovém zasedání, kdy se ministři sešli naposledy. Dnes ministři jednali v rámci výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které vyvrcholí uprostřed příštího týdne.

USA a dalším obchodním partnerům Číny vadí podhodnocený jüan, s jehož pomocí Čína vytvořila objemný obchodní přebytek kolem stovky miliard dolarů. "O podhodnocení jüanu se v tomto duchu nehovořilo," řekl japonský ministr financí Sadakazu Tanigaki. "Pouze jsme diskutovali o tom, že by bylo zapotřebí větší flexibility," dodal.

Čínská centrální banka již v pátek uvedla, že Peking je ochoten seriózně zvážit všechny dobré návrhy, které se týkají jeho devizové politiky. S konkrétním návrhem změn ale představitelé Číny nepřišli.

Během jednání ministrů G7 policie zabránila opozičnímu politikovi, aby vedl protestní pochod kolem místa jednání, a opět se tak ukázalo omezování svobody projevu v městském státě. Prezident Světové banky Paul Wolfowitz již v pátek ostře kritizoval Singapur za to, že 27 obhájcům občanských práv nedovolil vstup do země. Singapur na to odpověděl tím, že 22 z nich vstup povolí.

Skupina G7 zahrnuje Spojené státy, Japonsko, Kanadu, Británii, Francii, Německo a Itálii. Spolu s ministry financí se jednání zúčastnili také guvernéři centrálních bank, připomíná agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK