ECB: Riziko vyšší inflace v eurozóně přetrvává

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 17. září (ČTK) - Riziko vyšší inflace v eurozóně přetrvává především kvůli cenám ropy a komodit, ale také kvůli plánu Německa zvýšit nepřímé daně. Bude trvat do roku 2008, než se inflace v eurozóně vrátí na úroveň, která je pro ECB přijatelná, tedy pod maximum dvou procent. Uvedl to dnes hlavní ekonom Evropské centrální banky Jürgen Stark.

Hospodářský růst eurozóny zůstane podle něj v letošním a příštím roce solidní, i když o trochu méně výrazný než v první polovině letošního roku, kdy se výkon ekonomiky meziročně zvýšil o 3,5 procenta.

"Je to nejvyšší tempo růstu za více než pět let," řekl Stark na bankovní konferenci v Singapuru, kde se chystá na polovinu příštího týdne výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a skupiny Světové banky.

Stark dodal, že ECB pozoruje, že se zvyšuje schopnost firem určovat si ceny. Naznačují se tím omezené kapacity ve výrobě a silná poptávka. Úroveň úrokových sazeb v eurozóně podle něj zůstává nízká.

Od loňského prosince zvýšila ECB základní úrok v eurozóně na tři procenta z historického minima dvou procent. Finanční trhy očekávají, že sazby vzrostou na 3,5 procenta do konce roku.

Indikátory spotřebitelské a podnikatelské důvěry založené na průzkumech, a to v průmyslu i službách naznačují, že reálný růst HDP bude ve druhé polovině roku pokračovat, možná bude méně výrazný.

Ekonom ECB připomněl, že od spuštění Evropské měnové unie z roku 1999 vytvořila ekonomika eurozóny přibližně 11 milionů nových pracovních příležitostí. "Je to v čistém vyjádření. A je to více než ve Spojených státech, kde za stejnou dobu vzniklo zhruba osm milionů nových míst," uvedl.

Od poloviny roku 2004 klesla nezaměstnanost v eurozóně z 8,9 procenta na 7,8 procenta letos v červenci a počet lidí bez práce se snížil o 1,5 milionu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK