Rozpor ve snaze liberalizovat světový obchod přetrvává

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 17. září (ČTK) - Jednání ministrů financí skupiny G7 v Singapuru zvýšilo šance, že v jednání o liberalizaci světového obchodu nastane průlom. Uvedl to britský ministr financí Gordon Brown. Během jeho řeči ale indický ministr obchodu Kamal Nath tyto šance zpochybnil.

"Za všechny ty roky, co jsem byl na jednáních MMF, jsem nikdy neviděl v diskusi takové odhodlání dovést obchodní jednání k závěru," řekl Brown. V Singapuru, kde příští týden vrcholí výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, se dnes Brown vyjádřil z pozice předsedy mezinárodního finančního a měnového výboru MMF. Ministři financí skupiny G7 jednali v Singapuru o světové ekonomice celou sobotu.

Nath uvedl, že příliš mnoho Indů je ekonomicky závislých na půdě, a proto si země nemůže dovolit více otevřít svůj trh zahraničním zemědělským produktům. "V případě zemědělství se vůbec nedá hovořit o tom, že by Indie udělala ústupky, protože pro nás je to otázka přežití," řekl indický ministr.

Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy, musel v červenci dlouhotrvající jednání přerušit. Způsobily to neshody mezi bohatými a chudými zeměmi v pohledu na to, jak by se měl liberalizovat světový obchod se zemědělskými produkty.

Brown dodal, že optimismus ohledně pokroku v jednáních posílil i nový ministr financí USA Henry Paulson. Brownův americký protějšek připomněl, že se jednání musejí obnovit, aby se zabránilo riziku, že bude ve světě sílit protekcionismus. Tiskový mluvčí WTO Keith Rockwell postoj ministrů financí G7 vřele přivítal.

Indie je klíčovým hráčem v nynějším katarském kole diskusí o uvolnění světových obchodních bariér. Spolu se Spojenými státy, Austrálií, EU, Brazílií a Japonskem je součástí silné šestky, kterou se Lamy v červenci marně snažil sjednotit a dovést k nástinu dohody, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK