Euro: Langer má plán, jak zrušit ministerstvo informatiky

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Nový ministr vnitra Ivan Langer již podle aktuálního vydání týdeníku Euro má plán, jak zrušit ministerstvo informatiky (MI). Do konce roku chce Langer, který je zároveň pověřen vedením ministerstva informatiky, předložit návrh změny kompetenčního zákona. Langer rovněž plánuje MI rozčlenit do dvou základních úseků, což by podle týdeníku mělo předznamenat budoucí dělení.

První část zahrnuje provoz, ekonomiku, legislativu a zahraniční vztahy, tedy úseky, které mají přímou souvislost s chodem ministerstva a jejichž činnost bude postupně utlumována. Vedením této sekce chce Langer pověřit jednoho ze současných náměstků či náměstkyň MI.

Ze druhé odnože úřadu by měly vzniknout dvě sekce. První bude zaměřená na takzvaný e-government, tedy elektronizaci státní správy, a měl by jí šéfovat Jindřich Kolář, který měl v České poště na starosti informatiku. Druhá bude mít na starost telekomunikace pod předpokládaným vedením Davida Stádníka, někdejšího předsedy Českého telekomunikačního úřadu. "Jsem rád, že natolik erudovaný odborník, jakým pan Stádník je, s námi do tohoto projektu půjde," řekl týdeníku Langer.

Do budoucna ministr vnitra počítá s tím, že telekomunikace přejdou pod ministerstvo dopravy či ministerstvo průmyslu a obchodu. "O tom musí rozhodnout vláda," tvrdí Langer. Útvar e-governmentu by zase měl výhledově splynout se sekcí Informatizace veřejné správy na ministerstvu vnitra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK