Týden: Čeští výrobci baget chtějí vstoupit na maďarský trh

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Výrobce baget se značkou Apetit brzy vstoupí jako první český výrobce baget na maďarský trh. V Budapešti hodlá otevřít pobočku i konkurenční firma Crocodille ČR. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Týden. Úmysl jít do Maďarska nedávno oznámil i další domácí producent baget, společnost Hamé.

"Založili jsme tam společnost a zvažujeme způsob logistiky," řekl Týdnu majitel značky Apetit Stanislav Holinka. Jeho akciová společnost Holinka Stanislav již vyváží do Polska a na Slovensku vlastní dceřinou firmu včetně vlastního distribučního skladu.

Podnikatel Petr Cichoň, který během posledních 13 let vybudoval firmu Crocodille ČR, nechtěl své záměry v Maďarsku konkretizovat. Firma má zhruba půlmiliardové tržby.

Jedničkou na tuzemském trhu obložených housek se chce do dvou let stát potravinářská firma Hamé. Její tržby dosahují téměř čtyř miliard korun. Firmy posílila poté, co v srpnu koupila společnost Bapa-Papáčkovy bagety. Za 90 procent firmy zaplatila 62 milionů korun, zbývajících deset procent koupil přímo majoritní vlastník Hamé Leoš Novotný.

Dalším významnějším výrobcem baget je KM-Produkt Milana Kyuse. Její loňské tržby činily 100 milionů korun.

Podle Týdne celý trh s pochutinami rychlého občerstvení mírně přesahuje miliardu korun, ale své možnosti ještě nevyčerpal. Například značka Apetit plánuje pro letošní rok zvýšit tržby proti loňsku o 100 milionů na 300 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK