Týden: Obchodníka s ocelí Femax chtějí koupit Švédové

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Majitelé společnosti Femax, předního českého obchodníka s hutním materiálem, vyjednávají o prodeji. Hlavním favoritem je jeden z předních evropských obchodníků s ocelí a kovy - Bröderna Edstrand Group. Tato švédská firma již požádala o povolení antimonopolní úřad. V pondělním vydání to uvedl časopis Týden.

"Měli by nás převzít, ale některé věci nejsou doladěné. Nevylučuji, že to bude trvat třeba ještě tři měsíce," řekl ředitel Femaxu a jeden z majitelů Ivo Lesák, který připustil, že ve hře jsou i další zájemci.

Trojice akcionářů podniku založeného na zelené louce v 90. letech by si prodejem měla přijít na čtvrt miliardy korun. Na Lesáka a Jana Hallu připadne po 40 procentech, pětinu získá Jan Bachorec. Femax měl loni téměř dvoumiliardové výnosy, za posledních devět let vydělal kolem 215 milionů korun po zdanění a zaměstnává kolem 130 lidí.

Firma Bröderna Edstrand Group, která byla založena v roce 1885, by letos měla v přepočtu utržit kolem 20 miliard Kč. V Česku jí patří společnost BE Steel & Metal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK