Říman v HN: Další investiční pobídky už nedáme

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) se chystá radikálně změnit systém investičních pobídek, který v tuzemsku funguje od konce 90. let. Do budoucna je ochoten uvažovat pouze o pobídkách na vyspělé technologie. Pobídky pro klasické výrobce podle něj vytvářejí nerovnost na trhu a podpořené firmy vytlačují z trhu konkurenci. Říman to řekl Hospodářským novinám.

"Každopádně jsem přesvědčen o tom, že doba státní podpory montoven skončila," řekl. Jako příklad takové "montovny" uvedl kolínskou automobilku TPCA. "Pokud tu má být nějaká podpora, tak jedině do vyspělejších technologií," dodal.

Na stole má nyní sedm žádostí o investiční pobídku, ale zatím je nepodepsal. Pokud je podepíše, bude to podle jeho slov "se skřípěním zubů".

Systém pobídek, spočívající například v daňových úlevách, levných pozemcích pro investory a dotacích na nově vytvořená pracovní místa, spustila už vláda Josefa Tošovského. Podle údajů ministerstva průmyslu investovaly firmy čerpající pobídky v posledních osmi letech téměř deset miliard dolarů, tedy víc než 22,5 miliardy korun. Vytvořily či slibují vytvořit přes 60.000 nových míst.

Říman se vyjádřil také k budování dalších jaderných zdrojů. Výstavba třetí jaderné elektrárny v Česku podle něj není na pořadu dne ani pro tuto vládu, ani pro další tři nebo čtyři vlády. "Ale co na pořadu dne je, to je zkompletování celého Temelína," dodal. Zároveň varoval, že spotřeba energie roste a pokud se tomu Evropa nepřizpůsobí, hořce zapláče, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK