Akcie ČEZ ztrácejí kvůli zprávám o privatizaci 1,4 procenta

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Akcie elektrárenské společnosti ČEZ se ráno propadly o téměř dvě procenta k hranici 800 Kč. V 10:00 stály na 806 korunách, což znamenalo ztrátu 1,4 procenta. Důvodem poklesu kurzu jsou informace o záměru částečně privatizovat ČEZ, řekl Tomáš Karban z makléřské firmy Wood and Company.

Trh nyní podle něj analyzuje situaci a vyčkává na další informace. "Riziko dalšího poklesu kurzu stále existuje, akcie ČEZ bude dnes bojovat o udržení 800korunové hranice," uvedl Karban.

Vláda chce postupně prodat 16 procent akcií energetické ČEZ přes pražskou burzu, řekl v neděli ministr financí Vlastimil Tlustý. Státu by ve firmě i po prodeji zůstal většinový podíl. Nyní má 67,61 procenta. Tlustý uvedl, že stát peníze z částečné privatizace ČEZ potřebuje, aby zlepšil stav veřejných financí. Podle Bohuslava Sobotky z ČSSD ale není na prodej vhodná doba.

Prodej přes burzu je podle Tlustého nejvíce transparentní metodou a postupný prodej by také neměl vyvolat tlak na pokles kurzu akcií ČEZ. Prodej státem vlastněných akcií ČEZ by měl prý začít v příštím roce. Hodnota šestnáctiprocentního podílu se podle současné ceny akcií energetické firmy na burze pohybuje kolem 77 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK