IPS Alpha zahájil výstavbu závodu v zóně Triangle u Žatce

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 18. září (ČTK) - Japonský výrobce LCD displejů IPS Alpha dnes zahájil výstavbu nového závodu ve strategické průmyslové zóně Triangle v areálu bývalého vojenského letiště u Žatce. Společnost v zóně investuje přes 2,6 miliardy korun a zaměstná až 2000 lidí. "Do konce roku chceme přijmout 100 inženýrů a manažerů, nábor dělnických profesí zahájíme začátkem příštího roku a v dubnu bychom měli mít 400 zaměstnanců," řekl novinářům ředitel IPS Alpha Technology Europe Jukihiro Sató.

Firma podle něj dala přednost výrobě LCD displejů před plazmovými obrazovkami kvůli vyšší kvalitě a nižším nákladům. "Obě mají své výhody, LCD obrazovky jsou však podle nás levnější i lepší," uvedl.

IPS Alpha je strategickou aliancí tří renomovaných firem: Hitachi, Panasonic a Toshiba. Výrobu chce společnost spustit v příštím roce, kapacita by měla stačit pro celou Evropu.

Za 23 hektarů pozemků firma zaplatila Ústeckému kraji zhruba 32 milionů korun. Cena pět eur (asi 142 korun) za metr čtvereční je součástí investiční pobídky pro prvního investora ve strategické průmyslové zóně. Tržní cena technicky připravených pozemků je podle znalců 300 korun za metr čtvereční.

Do zóny míří zvlášť i firma Hitachi. Česká pobočka společnosti chce ve strategické zóně Triangle postavit továrnu na montáž televizorů za 2,5 miliardy korun. Měla by zaměstnat také až 2000 lidí.

Japonské firmy mohou vybírat své pracovníky z velkého počtu nezaměstnaných. Na rozhraní regionů Lounska, Chomutovska a Mostecka, kde je zóna Triangle umístěna, je bez práce téměř 30.000 lidí.

Ústecký kraj vykazuje už od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci srpna dosáhla 14,2 procenta, republikový průměr byl 7,9 procenta. Práci hledalo na severu Čech 61.851 mužů a žen v produktivním věku.

Obrazovky z tekutých krystalů a plazmové obrazovky patří v současnosti k nejdynamičtěji se rozvíjejícím zobrazovacím technologiím. Obě technologie umožňují výrobu zcela plochých obrazovek s velkou úhlopříčkou a kompaktními rozměry. Největším výrobcem LCD televizorů na světe je korejský elektronický gigant Samsung Electronics. V oblast plazmových televizorů zaujímá první příčku společnost Matsushita Electric Industrial, která vyrábí značku Panasonic.

U plazmových televizorů tvoří obraz soustava buněk naplněných směsí plynů hélia a argonu. Jeho přeměnou na plazmu vzniká na povrchu buňky světlo zelené, modré nebo červené barvy. Výhodou plazmových televizí je zejména přirozené podání barev a možnost vyrábět obrazovky s mimořádně velkou úhlopříčkou. Mezi nevýhody patří nižší rozlišení obrazu a kratší životnost.

LCD obrazovky používají pro vytvoření obrazu silné podsvícení, které prochází vrstvou kapalných krystalů. Podle toho, jak je krystal otočen, propouští vždy jen určitou část světelného spektra, například jen červenou barvu, případně nepropouští světlo vůbec (černá barva). Výhodou LCD obrazovek je nižší cena než u plazmových televizorů. Mezi nevýhody patří zejména menší pozorovací úhly, nižší kontrast a delší čas k překreslení obrazu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK