MMR dá 300 milionů i obcím,kde při záplavách nebyl stav nebezpečí

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 18. září (ČTK) - Zhruba 300 milionů korun poskytne ministerstvo pro místní rozvoj obcím a krajům na opravy jejich majetku, který letos poškodily záplavy. Peníze mají pomoci s obnovou zejména mostů, silnic, veřejných prostranství a dalších obecních staveb v krajích, kde hejtmani nevyhlásili stav nebezpečí. Novinářům to dnes v Českých Budějovicích řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Původně měly peníze z MMR směřovat pouze do krajů, kde byl stav nebezpečí vyhlášen.

"Myslím si, že by mezi poškozenými obcemi neměly být dělány rozdíly. Prostředky jsou na ministerstvu pro místní rozvoj již alokovány. Na každého se určitě dostane," uvedl Gandalovič.

O peníze mohou obce žádat do konce roku z rozšířeného programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou. Podle Gandaloviče nebylo dosud tempo čerpání peněz uspokojivé. Z jedné miliardy korun zatím MMR na likvidaci škod po povodních vydalo zhruba pětinu. Ministerstvo proto hodlá zjednodušit i administrativu při žádostech o dotace.

V Jihočeském kraji postihly přívalové deště desítky obcí. Škody na majetku jejich zástupci vyčíslili na desítky milionů korun. Jelikož v kraji stav nebezpečí vyhlášen nebyl, neměli starostové možnost žádat o pomoc od státu. Nyní budou moci o peníze usilovat i zpětně. "Je dobře, že budou uspokojeny i nároky obcí, které své žádosti již zpracovaly a některé musely faktury zaplatit," řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník.

Celkové škody, které napáchaly letošní povodně, se odhadují na 5,6 miliardy korun. K nejvíce postiženým patřily Středočeský a Jihomoravský kraj. Náklady na obnovu v každém kraji odhadlo MMR na více než miliardu korun. Vláda na obnovu škod vyčlenila pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK