Svaz průmyslu a obchodu chce posunout platnost některých zákonů

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. září (ČTK) - Svaz průmyslu a dopravy požaduje, aby vláda Mirka Topolánka odložila platnost zákoníku práce a některých dalších zákonů o rok nebo o dva. Novinářům to dnes na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl předseda svazu Jaroslav Míl. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana nemá zatím oddálení platnosti zákonů většinovou podporu v poslanecké sněmovně.

Svaz dnes na svém sněmu zveřejnil požadavky, které by měla současná vláda za dobu, kdy bude ve funkci, stihnout. Kromě oddálení zákoníku práce a souvisejících norem chce posunout i platnost zákona o nemocenském pojištění nebo o registračních pokladnách. "Je lepší, aby platily déle staré zákony. I když nebyly zdaleka ideální, je to lepší, než způsobit zmatek," míní Míl. Tyto dvě normy chce odložit i vláda, připomněl Říman.

Poslanci už rozhodují o možném posunutí platnosti zákonů o nemocenském pojištění. Zákon schválila sněmovna ještě před volbami proti vůli ODS. Paroubkova vláda pak ale přišla s novelou, která by platnost zákona odložila. Zákon, který má začít platit v lednu, počítá třeba s tím, že nemocenskou budou lidem v prvních dvou týdnech nemoci vyplácet firmy a za to jim klesnou povinné odvody pojistného. Na novém systému by ale rozpočet tratil miliardy.

Vláda posunula i zavedení registračních pokladen. Očekává se, že předloha hladce projde i Poslaneckou sněmovnou. Novelu totiž podporuje také předseda ČSSD Jiří Paroubek, stejně jako lidovci a zelení. Podnikatelé již dříve tento záměr přivítali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK