MI: Antimonopolní úřad při prošetřování zakázek pochybil

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 18. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prošetřování zakázek na zajištění datového spojení pro státní úřady podle ministerstva informatiky opakovaně pochybil. Zástupci resortu to uvedli v reakci na páteční oznámení antimonopolního úřadu, podle kterého nemohou dvě desítky státních úřadů podepsat smlouvu s Telefónikou O2. ÚOHS pochybení odmítá, řekl ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Podle Petry Zindulkové z ministerstva informatiky úřad nejprve zakázal uzavřít smlouvu jen ministerstvu informatiky a teprve po měsíci od zahájení správního řízení zákaz rozšířil o dalších 20 zadavatelů. "Úřad tedy od počátku případ nezkoumal natolik důkladně, aby si uvědomil, že zakázku zadává více státních institucí," dodala.

Úřad podle Chalupy věděl, že ministerstvo informatiky vyhlásilo zakázku i pro další instituce. Nebylo ale jasné, které to jsou, protože potřebná dokumentace k soutěži dorazila z Prahy teprve minulý týden. "Po zjištění skutečnosti, že ministerstvo vyzývá ostatní zadavatele k uzavření smluv, rozšířil předběžné opatření i na ostatní zadavatele," doplnil Chalupa.

Zákaz uzavřít smlouvu dostalo ministerstvo také u zakázky připojení knihoven k internetu. V tomto případě ale podle názoru ministerstva úřad rozhodl nesprávně, protože návrh na přezkum GTS Novera k této zakázce vykazoval formální nedostatky, například špatnou identifikaci zadavatele zakázky.

GTS, která tendry napadla, se žádné soutěže neúčastnila, a navíc podle Zindulkové nesložila zákonem požadovanou kauci ani správní poplatek. "Kauci firma platit nemusí, právě proto, že se soutěže neúčastnila. Správní poplatek na náš účet zatím nedorazil, GTS má na jeho odeslání ještě čas," uvedl Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS.

Ministerstvo vypsalo čtyři výběrová řízení na dodávku komunikačních služeb státní správě v prvním pololetí. Služby dosud zajišťovala Telefónica O2, která v roce 2001, ještě jako Český Telecom, zakázku získala bez výběrového řízení. Od vypsání soutěže si slibovalo finanční úsporu a kvalitnější služby. Ve třech případech v soutěžích zvítězila Telefónica O2 a v jednom ČD Telekomunikace. Konkurence si stěžovala, že největší zakázka na datové spojení úřadů za zhruba 600 milionů korun byla šitá na míru Telefónice, která díky minulé zakázce disponuje potřebnou infrastrukturou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK