Euro: Skupinu poradců ministra financí povede Zámečník

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Skupinu odborníků, které ministr financí Vlastimil Tlustý přizval k přípravě státního rozpočtu a ozdravění veřejných financí, povede ekonomický poradce Miroslav Zámečník. Napsal to server Euro OnLine s tím, že v expertním týmu se objeví rovněž poradce z České národní banky Vladimír Bezděk a podnikatel Lubomír Mandík, kteří tak doplní čtveřici, o níž ministr informoval minulý týden.

Podle serveru Mandík své členství v expertní skupině potvrdil. Bezděk zatím ještě čeká na souhlas ČNB, který dosud nezískal, napsalo Euro.

Dalšími členy expertního týmu mají být prezident Asociace penzijních fondů ČR a někdejší ministr financí za ČSSD Jiří Rusnok, ekonom PPF Pavel Kohout, předseda představenstva Penzijního fondu České pojišťovny Ivo Foltýn a předseda odborné komise ČSSD Jaroslav Ungermann. Posledně jmenovaný ale podle informací některých médií svou účast ve skupině odmítl.

Podle serveru Tlustý oslovil na dodání expertů do skupiny všechny současné parlamentní strany. Nezávislého ekonoma a podnikatele Mandíka nominovala KSČM, Foltýna doporučila KDU-ČSL.

Sestavování týmu poradců předcházela mimo jiné i konzultace u expremiéra Miloše Zemana, který Tlustému doporučil čtyři jména, z nichž si ministr financí vybral Rusnoka a Ungermanna, napsalo Euro. Mezi navrženými experty měl být i bývalý ministr Bohuslav Sobotka, jehož zařazení do skupiny Tlustý odmítl.

Tlustého odborná skupina se poprvé v neúplném složení sešla ve čtvrtek 14. září, další zasedání je naplánováno na tento týden, píše Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK