MF zahájilo jednání s Nomurou a ČSOB, chce ukončit arbitráže

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Ministerstvo financí chce ukončit probíhající arbitráže mezi ČR a japonskou Nomurou týkající se zkrachovalé IPB. Ministr financí Vlastimil Tlustý se proto setkal s šéfem ČSOB Pavlem Kavánkem a podle serveru iDnes i s hlavním vyjednavačem Nomury Sajídem Sadekem.

Na dnešních setkáních bylo dohodnuto složení pracovních týmů všech zúčastněných stran a komunikační a procedurální záležitosti pro budoucí jednání, informovalo ministerstvo financí. "Věřím, že tím zvrátíme dosavadní vývoj v tomto dlouholetém sporu", uvedl Tlustý pro ČTK.

Česká republika vede s japonskou Nomutou v současnosti dvě arbitráže. V březnu rozhodla takzvaná Londýnská arbitráž, že ČR nedokázala ochránit investice společnosti Saluka, dceřiné společnosti Nomury. Nomura žalovala stát o 40 miliard korun. ČR se následně odvolala, ale Švýcarský federální nejvyšší soud 11. září odvolání zamítl. Nyní probíhá druhé kolo arbitráže, ve kterém arbitři rozhodnou o výši platby.

Ve druhé, takzvané Curyšské arbitráži, ČR naopak žaluje japonskou finanční skupinu o 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v bývalé IPB. V případu začátkem září skončila ústní jednání, arbitři nyní důkazy posuzují, konkrétní termín rozhodnutí však není určen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK