Pražská burza klesla o 0,8 pct a prohloubila letošní ztrátu

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Pražské burze se ani dnes nepodařilo vymanit z letošní ztráty. Akcie naopak oslabily, když investoři prodáváním reagovali na zprávy o privatizaci části elektrárenské společnosti ČEZ. Ztrácely i emise firem Unipetrol, Telefónica O2 a Komerční banka. Hlavní index PX odepsal 0,78 procenta na 1460,9 bodu, když v pátek mu zbývalo k hodnotě z konce loňského roku jen 0,6 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Představa budoucí velké nabídky akcií ČEZ na trhu vyvolala podle makléřů silnou prodejní aktivitu a kurz ČEZ se postupně svezl až na 790 korun, což bylo více než tři procenta pod páteční cenu. Došlo i na takzvané stop-loss pokyny, kterými se investoři chrání před většími ztrátami. Nakonec akcie ČEZ uzavřely níže o 1,46 procenta na 805,5 koruny.

Za vším byl záměr ministra financí Vlastimila Tlustého rozprodat na burze státních 16 procent akcií ČEZ, z toho v příštím roce osm až deset procent akcií ČEZ. Přípravy již začaly. Stát drží v ČEZ takřka 68 procent, takže by si rozhodovací většinu zachoval.

"Výhodou privatizace skrze burzu bude transparentnost, což při současném rozložení sil v politice bude velmi důležité. Nevýhodou ale bude jasný posilují tlak na kurz koruny," mínil Vladimír Pikora z firmy Next Finance. Analytici v prodej pod nynější vládou příliš nevěří. "Je důležité připomenout, že současná vláda nemá schválenou parlamentní podporu, a ani není jasné, jak dlouho bude u moci," poukázal Aleš Vávra z J&T Banky.

Cena akcií petrochemické skupiny Unipetrol spadla o 2,95 procenta na 190,35 koruny. Polští státní zástupci, kteří vyšetřují privatizaci Unipetrolu polským koncernem PKN Orlen, už jsou v Praze. Podle informací ČTK začali dnes na policii výslechy svědků.

Akcie operátora Telefónica O2 se snížily o 1,65 procenta na 483,8 koruny. Akcie tohoto bývalého Českého Telecomu se budou již jen dva dny obchodovat s právem na výplatu dividendy 45 korun na akcii. Rozdílně si vedly banky. Zatímco Komerční banka klesla o 1,32 procenta na 3375 korun, rakouská Erste zpevnila o 0,59 procenta na 1354 korun.

Celkový objem obchodů: 4,351 miliardy Kč

- akcie 3,248 miliardy Kč

- dluhopisy 1,103 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK