V Ústeckém kraji prý jezdí již 92 procent autobusových spojů

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 18. září (ČTK) - Noví přepravci v Ústeckém kraji zajišťují autobusovou dopravu na 92 procentech dotovaných spojích, informovalo ústecké hejtmanství. Do 8. září veškeré spoje zajišťoval Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK), jemuž kraj už dříve vypověděl smlouvu. V regionu v srpnu i září nejezdily stovky spojů, řada jich není stále zajištěna. Několik dní autobusy nevyjely vůbec.

Pravidelná a příležitostná doprava je nyní zajištěna v deseti z 15 oblastí kraje, pět regionů má pouze příležitostnou dopravu. Podle stálého jízdního řádu nyní jezdí autobusy přibližně na polovině ze dvou set linek po DPÚK.

"Na území kraje je v tuto chvíli zajištěno 2457 spojů z celkem 2661, které provozoval DPÚK. K plně zajištěným oblastem, ať už linkovou nebo příležitostnou autobusovou dopravou, patří Českokamenicko, Dolní Poohří, Litvínovsko, Lounsko - západ, Mostecká pánev, Šluknovsko a Ústecko - sever," uvedl dnes František Janačík z tiskového oddělení kraje.

V oblasti Vejprty - Kadaň a Kadaň - Žatec se podle Janačíka k dnešnímu dni podařilo nahradit 98 procent spojů. Ostatní oblasti, tedy České středohoří - východ, České středohoří - západ, Krupka - Teplice - Duchcov, Lounsko - východ a Podbořany - Žatec, jsou zajištěny v průměru z 85 procent. Nejhorší je zatím situace na Štětsku, kde ale dnes ČSAD Slaný zahájilo příležitostnou dopravu na 46 spojích. Kraj také upřesnil, že k zahájení linkové dopravy na Šluknovsku, které bylo ohlášeno na dnešek, dojde až v průběhu tohoto týdne. Rozjezd pravidelné přepravy zbrzdilo vydávání licencí pro jednotlivé linky.

V některých autobusech se podle Janačíka mohou cestující setkat s vyššími cenami, než na jaké byli zvyklí u DPÚK. "Rozdíl je dán různým přístupem dopravců k výměru ministerstva financí, který u regulovaného jízdného stanovoval pouze horní hranici ceny jízdného," uvedl Janačík.

Výpadky autobusové dopravy jsou důsledkem krize, s níž se region potýká od začátku srpna. V pátek 8. září skončil s provozováním 2100 dotovaných spojů DPÚK, který měl s krajem dlouhodobé spory a v srpnu na čtyři dny zastavil dopravu. Kraj proto uzavřel smlouvy dohody s novými dopravci. Od 9. září provozuje DPÚK autobusovou dopravu na přibližně 600 spojích. Na 270 z nich jezdí současně i autobusy nových dopravců, které si kraj na provozování autobusové dopravy najal.

Informace o provozu autobusů získají cestující na nonstop bezplatné lince 800 876 011, na krajských stránkách www.kr-ustecky.cz a na elektronických jízdních řádech na adrese www.idos.cz. Aktuální jízdní řády DPÚK jsou k dispozici na adresewww.dpuk.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK