Bail: Vítkovice Steel přestane být levným výrobcem oceli

19.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. září (ČTK) - Společnost Vítkovice Steel, která je součástí ruské skupiny Evraz Group, přestane být levným výrobcem oceli. Ostravská hutní firma ještě ve třetím čtvrtletí zahájí výrobu oceli s vyšší přidanou hodnotu o desítky procent. Na tiskové konferenci během brněnského strojírenského veletrhu to dnes řekl generální ředitel a předseda představenstva Vladimír Bail. Do modernizace zařízení firma vložila více než tři čtvrtě miliardy korun.

Technologie na zpracování oceli, takzvaný integrovaný systém sekundární metalurgie (ISSM), umožní firmě zvýšit výrobu kvalitní oceli. Zprovozněním nového zařízení bude také splněna jedna z podmínek přístupové dohody ČR k EU v oblasti restrukturalizace českého hutnictví.

"V závěru září uvedeme ISSM do provozu a dochází k naprosto dramatické změně v naší společnosti. Budeme schopni vyrábět téměř neomezené množství oceli, která je čistá a jakostní. Chtěli bychom prokázat, že změna produktového portfolia ve prospěch výrobků s přidanou hodnotou bude v desítkách procent, tím se odtrháváme od levných výrobců. Tato technologie nás posune na dalších deset až 15 let výrazně vpřed," dodal.

Na dotaz ČTK řekl, že situace na trhu pro Vítkovice Steel je příznivá. "Kromě toho, že jsme najeli do produktů s vyšší přidanou hodnotou, tak pro čtvrté čtvrtletí se nám podařilo získat kontrakt na dodávku 30.000 produktovodů do Ruska. Příští rok předpokládáme výrobu 200.000 tun," uvedl Bail.

Podle něj by výsledky letošního roku měly být příznivější, ale konkrétní údaje odmítl uvést. Vloni firma s tržbami kolem 14 miliard korun a meziročně zvýšila zisk po zdanění o miliardu korun na 2,575 miliardy.

Vítkovice Steel se zhruba 1600 zaměstnanci vyrábějí ocel a válcované výrobky, jsou největším domácím výrobcem tlustých plechů a třetím největším hutním podnikem v Česku. Tlusté plechy tvoří více než 80 procent produkce. Více než polovina směřuje na trh EU. Firma zaměstnává asi 1600 lidí. Ruský Evraz, ovládaný nejbohatším Rusem Romanem Abramovičem, koupil Vítkovice Steel loni za sedm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK