Čeští výrobci televizorů se konkurence slovenské Sony neobávají

20.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Čeští výrobci televizorů se neobávají, že nový závod na výrobu televizorů s plochou obrazovkou z tekutých krystalů (LCD), který japonská společnost Sony postaví ve slovenské Nitře, ohrozí jejich postavení na trhu. Jediná konkurence by se mohla objevit na trhu pracovních sil, například v plzeňském Panasonicu pracuje na 1500 Slováků. Vyplývá to z jejich dnešních vyjádření pro ČTK.

Továrna LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku, která se zabývá výrobou klasických televizních obrazovek, se otevření nového závodu Sony v Nitře neobává. "Naši výrobu to určitě neohrozí," řekla mluvčí hranické továrny Zuzana Fojtíková.

Konkurence se nebojí ani plzeňský Panasonic AVC Networks Czech, který plánuje od letošního dubna do konce března 2007 vyrobit 2,2 milionu televizorů s plochými obrazovkami, na něž má v Plzni vlastní výzkum i vývoj. Produkci klasických vakuových televizorů ukončil podnik po osmi letech letos v březnu.

"Konkurovat si budeme pouze na trhu pracovních sil," uvedl mluvčí Panasonicu Jaroslav Souček. V Plzni má nyní japonský podnik 4500 lidí, z toho více než třetinu slovenských dělníků. V Nitře má pracovat 3000 lidí, polovinu tam chce Sony přesunout ze svého závodu v Trnavě.

Chystaná továrna by mohla znamenat konkurenci i pro závod na výrobu plazmových televizí, který staví čínská společnost Changhong Electric v Nymburku. Vedení firmy ale podle personálního ředitele Vladimíra Nešpůrka nebude tuto informaci nijak komentovat. Čínský investor chce zahájit výrobu začátkem prosince a mělo by v ní zpočátku pracovat 130 lidí. Jejich počet by se mohl koncem příštího roku zvýšit až na 300. Od počátku příštího roku má továrna vyrábět 80.000 televizorů měsíčně, tedy zhruba milion ročně.

Výrobci televizorů s plochou obrazovkou nyní rozšiřují kapacity kvůli stoupající poptávce po plazmových a LCD přístrojích, které postupně vytlačují klasické televizní přijímače. V pondělí například zahájil výstavbu nové továrny v Žatci japonský výrobce LCD obrazovek IPS Alpha, který je strategickou aliancí tří renomovaných firem - Hitachi, Matsushita a Toshiba. Výrobu televizorů s plochou obrazovkou hodlá v Trianglu od léta 2007 zahájit společnost Hitachi také samostatně.

Podle ředitele divize investic a aplikovaného výzkumu vládní agentury CzechInvest Reného Samka je trh v tuto chvíli rozdělen. Sharp a LG jsou v Polsku, Samsung a Sony na Slovensku, IPS Alpha a Hitachi v Česku. "Všechny firmy jsou na tom co do rozpracovanosti projektů nyní podobně. My jsme nabídli žateckou zónu záměrně, protože je dostatečně připravená, aby se na ní dalo stavět prakticky okamžitě. Všechny společnosti chtějí své závody dokončit na jaře, aby stihly vstoupit ještě na vánoční trh 2007," uvedl.

Projekty IPS Alpha a Hitachi podle něj podporovala minulá vláda a je jim nakloněn i současný kabinet. "To je důležité. Zřídili jsme navíc i pracovní skupinu složenou ze zástupců různých regionálních orgánů, abychom přispěli ke hladkému náboru potřebných 4000 zaměstnanců," doplnil Samek.

Podle mluvčího Panasonicu musí každý výrobce, který chce udržet podíl na světovém trhu, přejít na televizory s plochou obrazovkou. "Je to podobná konverze, jakou jsme prošli my v letech 2004 a 2005," uvedl Souček. Pouze menší firmy mohou spoléhat na vakuové CRT přijímače, které už lze vyvážet pouze do zemí východní Evropy. Naopak poptávka po plochých přístrojích rapidně roste.

Panasonic vyváží 98 procent produkce. Ve všech evropských zemích má stálé odběratele. Podnik v Nitře by pro něj neměl být výraznou konkurencí ani na českém trhu.

Plzeňská firma, největší výrobní podnik i zaměstnavatel v kraji, přijala od začátku roku asi 1200 lidí. Podle Součka by bylo možné v Plzni zaměstnat až 6000 lidí, reálných je ale zatím tak 5000. Firma se zatím nerozhodla, zda dvě výrobní budovy v Plzni dále rozšíří. "Hledáme další možnosti expanze v Plzni nebo někde jinde v České republice," dodal.

Novou investici za 2,7 miliardy slovenských korun (více než dvě miliardy Kč) dnes oznámili představitelé Sony spolu se zástupci slovenské vlády. Sony hodlá produkci v Nitře zahájit v srpnu příštího roku. Výrobní kapacita dosáhne tří milionů televizorů ročně.

Sony působí na Slovensku od roku 1996. Firma dosud v zemi investovala zhruba 1,6 miliardy slovenských korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK