LN: Tlustý chce pomoc s rozpočtem od prezidenta Klause

22.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Ministr financí Vlastimil Tlustý sní o tom, že se do komplikovaných jednání o státním rozpočtu vloží prezident Václav Klaus. Tlustý, který se kvůli rozpočtu sešel již dříve například s bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem, to řekl Lidovým novinám. Podle Tlustého by se Klaus měl stát moderátorem složitých jednání, stejně jako se vložil do vyjednávání o ustavení vedení Poslanecké sněmovny.

"Stejně tak sním o tom, že konzultace se Zemanem by mohly vést ke změně názoru alespoň části sociální demokracie," dodal. Tlustý se s Klausem sešel kvůli rozpočtu minulý týden. Prezident mu prý vytkl, že nedokáže lidi přesvědčit o tom, jak vážným problémem je hrozící schodek státního rozpočtu. "My jsme se s panem prezidentem shodli v tom, že stav a vývoj veřejných financí je ve skutečnosti vážnější problém než to, jaká vláda dostane důvěru," řekl Tlustý.

Prezidenta však nepožádal, aby se do vyjednávání vložil. "Mně to nepřísluší," vysvětlil. Na otázku, zda by měl prezidenta o pomoc požádat premiér Mirek Topolánek, odpověděl: "Myslím si, že ano." Topolánek byl podle LN takovým požadavkem ve čtvrtek zaskočen. Nechtěl ani říci, zda o schůzce Tlustého s Klausem věděl. Jestli bude Klause žádat o pomoc s vyjednáváním o rozpočtu, odmítl komentovat.

Tlustého návštěva u Zemana vyvolala u části sociálních demokratů odmítavou reakci, někteří tvrdili, že se ODS snaží vnést rozkol do ČSSD. Spekulovalo se rovněž o možnosti, že si Tlustý schůzkami se Zemanem připravuje půdu pro případný druhý pokus o sestavení vlády. Ministr financí to ale popřel s tím, že takovou ambici nemá. Lidovým novinám také řekl, že šéf ODS Mirek Topolánek o jednání věděl. "My jsme s Vlastimilem Tlustým byli dohodnuti, že s ohledem na rozpočet bude jednat s Milošem Zemanem," potvrdil premiér tuto informaci v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK