Temelín začal po odstávce prvního bloku opět vyrábět elektřinu

23.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. září (ČTK) - Energetici dnes krátce po 20:00 znovu připojili první blok Jaderné elektrárny Temelín k rozvodné síti. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Blok byl od dnešního rána odpojený kvůli opravě netěsnosti na systému regulačního oleje jednoho ze zařízení, které přivádí páru na turbínu. Elektrárna během té doby nedodávala do sítě žádnou elektřinu, protože druhý blok je mimo provoz kvůli výměně paliva.

Podle mluvčího šlo o drobnou opravu v sekundární části elektrárny. Podobný problém technici řešili na přelomu července a srpna na druhém bloku. Tehdy jim oprava zabrala čtyři hodiny.

Ekologičtí aktivisté kritizují skutečnost, že ČEZ tehdy poruchu označil za nevýznamnou událost. Podle nich byla tato porucha spouštěčem dalších závad. Zanedlouho na druhém bloku uniklo 18.000 litrů mírně radioaktivní vody.

První blok byl naposledy odstaven před dvěma týdny. Z provozu jej na jeden den vyřadila zkouška regulačního zařízení. Na doporučení dodavatele paliva se provádí zhruba jednou za dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK