Měšec: Produktivita práce v ČR roste rychleji než v EU

24.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Produktivita práce v Česku roste o 4,6 procenta, což je mezi zeměmi EU po pobaltských zemích a Slovensku nejlepší výsledek. V největších ekonomikách - Německu, Francii či Itálii se zvyšuje tento ukazatel jen o zhruba procento. V těchto zemích je ale úroveň produktivity práce mnohem vyšší. Vyplývá to z údajů Böcklerova institutu, které zveřejnil server Měšec.cz.

Meziroční průměrný nárůst produktivity práce v ČR je vyšší než v mnoha zemích EU, od roku 2002 do roku 2006 se zvýšila o 15,2 procenta. Jde však jen o relativní výhodu, která nedokáže vyrovnat nižší ekonomickou úroveň, uvedl analytik Měšce Petr Gola.

Nejvyspělejší země světa dosahují nejvyšší produktivity práce. Ta je v českých firmách podle Goly nižší než v západoevropských zemích, ale současně převyšuje ostatní středoevropské země či pobaltské země (Estonsko, Litva, Lotyšsko). Z celosvětového porovnání absolutních hodnot vyplývá, že nejvyšší hodinová produktivita práce je v Norsku, následuje Lucembursko a USA. Na dalších místech jsou Francie a Belgie.

"Vzestup produktivity práce v ČR je výsledkem předchozího přílivu investic, který umožnil výstavbu výrobních kapacit s efektivnějšími technologiemi," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Investiční aktivita zůstává podle něj poměrně vysoká i letos. Mluví se o příchodu několika dalších významných investorů ze zahraničí, což prý předznamenává další možnosti jejího zvyšování.

Odhad Patrie pro růst produktivity práce pro letošní rok je stejný, tedy 4,6 procenta. "V letech 2007 až 2010 počítáme se zvyšováním produktivity práce v průměru o 3,9 procenta ročně," upozornil. Z hlediska konkurenceschopnosti je důležité, že rostoucí produktivita práce přispěla ke snížení jednotkových mzdových nákladů. Ty se loni snížily o 1,5 procenta a letos by měly víceméně stagnovat, podotkl Marek.

V oblasti produktivity práce jsou i v Česku velké rozdíly mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími. Vyšší produktivitu mají společnosti pod zahraniční kontrolou či se zahraniční účastí a firmy, které se orientují na vývoz svých výrobků do zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK