Menšinoví akcionáři Unipetrolu chtějí prosadit změnu stanov

26.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Vznikající sdružení menšinových akcionářů Stop rozprodeji Unipetrolu chce na páteční valné hromadě firmy prosadit změnu stanov, která by umožnila jejich informování o strategických záměrech firmy. Ustanovení bylo ze stanov vyňato na jarní valné hromadě na návrh majoritního vlastníka, PKN Orlen. Na setkání s novináři to uvedl předseda přípravného výboru sdružení Adam Černý.

Černý připustil, že se návrh zřejmě nepodaří schválit, pokud pro něj nebude hlasovat i PKN Orlen, který vlastní kolem 63 procent akcií. Jak bude sdružení v případě neúspěchu dále pokračovat, však odmítl spekulovat. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Podle Černého jsou minoritní akcionáři po dubnové změně stanov odříznuti od informací o dění ve firmě a nemohou se rozhodovat, jak naloží se svými akciovými podíly. Nedostali například relevantní informace k chystanému prodeji společností Kaučuk a Spolana, kde se údajně do konečného výběru tendru nedostali zájemci, kteří nabídku vybraného kandidáta překročili o více než jednu miliardu korun.

Zastavení prodeje Kaučuku a Spolany a přístup k informacím požaduje i minoritní akcionář Goldenfrazil se sídlem na Kypru. Podle Černého se ale na vzniku sdružení nepodílí, ani s ním nespolupracuje. Sdružení podle svého dřívějšího vyjádření proti prodeji dceřiných firem není, ale chybí mu informace.

Akcionáři chtějí na páteční valné hromadě prosadit i návrh na projednání výroční zprávy za rok 2005. V té společnost k letošním plánům uvedla pouze nekonsolidované výnosy, náklady a zisk, které vzhledem k holdingovému charakteru společnosti její situaci nijak neosvětlují.

Sdružení by podle Černého mělo vzniknout zhruba do měsíce a v současné době reprezentuje několik desítek tisíc akcií Unipetrolu.

Vstup polského PKN Orlen do Unipetrolu vyšetřují polští státní zástupci kvůli podezření z korupce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK