Nová technologie možná ukončí válku formátů DVD

26.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. září (ČTK) - Bitva formátů příští generace DVD možná skončí, než se mohla pořádně rozpoutat. Zlom přináší nová technologie od britské společnosti New Medium Enterprises (NME), díky níž je možné vyrobit levný vícevrstvý disk s jedním filmem v odlišných konkurenčních formátech. Víceformátové disky by mohly vyřešit válku mezi zatím neslučitelnými technologiemi Blu-Ray od Sony a HD-DVD od Toshiby.

"Vytvořili jsme technologii hromadné výroby vícevrstvých disků, které netrpí známým problémem nízkých výnosů," řekl technologický ředitel NME Eugene Levich. Nízké výnosy znamenají, že mnohá DVD, která opustí výrobní linku, jsou nepoužitelná a musí se vyřadit.

Výrobní náklady vícevrstvých DVD za použití nové technologie od NME odhaduje firma ODMS na zhruba devět centů v porovnání se šesti centy u standardního jednovrstvého DVD. Nizozemská ODMS je jedním z předních světových výrobců linek pro optické disky.

Tento 50procentní nárůst nákladů je stále příznivý vedle nynější generace vícevrstvých nahratelných DVD disků, jejichž výroba je třikrát až pětkrát dražší než u disku o jedné vrstvě. Příčinou je právě vysoký podíl vadných kusů, které se musí vyřadit.

Technologický zlom představila NME pouhý týden poté, co tři zaměstnanci filmového studia Warner Bros. zaregistrovali patent pro využití paralelních formátů na jednom disku DVD.

"Mezi Warnerem a námi není střet zájmů. Oni patentují aplikaci, my patentujeme technologii. Ty patenty se doplňují," uvedl k tomu Levich. "Jsem rád, že se to stalo. Warner nám otevřel oči. Ukázali nám, že opravdu chtějí víceformátový a vícevrstvý disk," dodal.

Disky nové generace s velkou kapacitou dat jsou nezbytné pro záznam filmů s vysokým rozlišením obrazu, který nabídne pět až šestkrát více obrazových detailů než standardní rozlišení. Hollywoodská filmová studia jsou na obou stranách bitvy formátů, některá stojí za Blu-Ray, jiná za HD-DVD.

Uložením filmu na jeden disk v obou konkurenčních formátech by studiím ušetřilo peníze a kupující by zbavilo obav, zda mají v ruce správný disk pro svůj přehrávač.

ODMS potvrdila, že technologie NME je opravdu zlomová. První prototyp výrobní linky s touto technologií by nizozemská firma mohla mít na začátku příštího roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK