Pozměňovací návrhy ke spotřebním daním zvyšují deficit rozpočtu

27.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Pokud by Poslanecká sněmovna přijala všechny předložené pozměňovací návrhy k novele zákona o spotřebních daních, snížily by se zřejmě příjmy státního rozpočtu o 7,5 miliardy korun. Schodek rozpočtu by pak nebyl 91,3 miliardy korun, ale necelých 99 miliard korun. Novelu zákona o spotřebních daních dnes projednával sněmovní rozpočtový výbor. V rozpravě bude pokračovat 18. října. Koncem října by pak měl novelu schvalovat. Příjmy vyplývající ze změny zákona jsou již zahrnuty ve státním rozpočtu.

Na nebezpečí zvýšení schodku rozpočtu upozornil předseda výboru a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Již při prvém čtení předlohy, které se uskutečnilo v polovině září, varoval před tím, aby poslanci podávali nové pozměňovací návrhy. Naznačil, že pokud sněmovna novelu výrazně pozmění, budou možná poslanci ČSSD hlasovat proti.

Významné pozměňovací návrhy připravují například občanští demokraté. Jejich poslanec Michal Doktor navrhne snížení spotřební daně z benzinu o 1,30 koruny za litr. Snížení navrhne také u motorové nafty, a to o 40 haléřů na litr. Stejný návrh přitom ODS předložila i v loňském roce, a to v rámci novely zákona o lihu. Přijat ovšem tehdy nebyl.

Samotná novela zákona o spotřebních daních počítá se zvýšením daně z tabáku, což bude v praxi znamenat zdražení cigaret. Není ale vůbec jisté, v jaké podobě a zda vůbec poslanci předlohu schválí. Návrh schválila ještě koncem srpna vláda sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka.

Podle odhadů ministerstva financí by zvýšení spotřebních daní od ledna 2007 mělo do státního rozpočtu příští rok přinést přibližně deset miliard korun. Návrh státního rozpočtu, který by měla vláda zaslat do sněmovny v pátek, s tím již počítá.

Pokud sněmovna novelu přijme, mohla by od ledna příštího roku krabička cigaret podražit o 12 až 15 korun. Podle jiných odhadů by však cigarety mohly podražit příští rok i více, a to až o 16 až 20 korun. Mělo by se totiž projevit i letošní dubnové zvýšení spotřební daně, které výrobci kvůli zásobě starých kolků ještě úplně do cen cigaret nepromítli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK