Rakousko zastavilo projekt severní dálnice směrem do Česka

27.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 27. září (zpravodaj ČTK) - Rakouský úřad pro udělovaní zakázek pozastavil projekt takzvané severní dálnice A5 z Vídně do dolnorakouského Mistelbachu směrem na Brno. Vyhověl tak žádosti poražených subjektů o přezkoumání zakázky. Dokončení samotné dálnice, jež má být jako první v Rakousku postavena a spolufinancována soukromými subjekty, se tím ale neopozdí. Agentuře APA to dnes sdělila rakouská správa dálnic (Asfinag).

Už před udělením licence k postavení komunikace se stalo terčem kritiky, že dálnice má vést jen do Mistelbachu, a ne až k českým hranicím. Vítěz veřejné soutěže, konsorcium Bonaventura (s účastí stavebních společností Alpine a Hochtief), čelil v posledních týdnech právním námitkám proti výběru zhotovitele stavby. Rakouský ministr dopravy Hubert Gorbach a Asfinag ale dosud ujišťovali, že zadání zakázky bylo dobře připraveno.

Dnes Asfinag údajně prohlásil, že vznášení námitek u tak velkých projektů není ničím neobvyklým. Poražené konsorcium Akor minulý týden podalo žádost o přezkoumání výběrového řízení úřadem pro udělování zakázek. Připojil se k němu i třetí uchazeč o zakázku, společnost Bilfinger Berger. Dálniční správa poté uvedla, že počítá se zdržením stavebních prací o dva měsíce.

U výstavby dálnice A5 byl uplatněn model "veřejně-soukromého partnerství" (Public-Private-Partnership, PPP) a projekt by se měl podle rakouské vlády stát vzorovým příkladem pro budoucí infrastrukturální projekty se soukromým podílem.

Čtyřproudá dálnice o délce 51 kilometrů by měla být dokončena na podzim roku 2009. Stavební náklady obnáší zhruba 850 milionů eur (asi 24 miliard korun). Privátní firmy budou kromě výstavby dálnice odpovědné i za její provoz a údržbu během prvních 30 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK