Výbor podpořil postupné změny nemocenské, mají ulevit rozpočtu

27.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Sněmovní výbor pro sociální politiku dnes podpořil postupné změny v systému nemocenského pojištění, které mají rozpočtu ušetřit miliardy korun. Dávky v nemoci by pracovníkům měli v prvních dvou týdnech nemoci vyplácet zaměstnavatelé. Stát by jim pak peníze ale vrátil. Odvody by zůstaly stejné jako nyní, snižovaly by se postupně až v dalších letech. Vláda dnes schválila odklad nové nemocenské o rok. Sněmovna by o ní měla rozhodovat za několik týdnů.

Podle nového zákona, který před volbami Parlament schválil proti vůli ODS, mají firmy od ledna začít nemocným pracovníkům platit nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci. Odvody jim mají klesnout z nynějších 3,3 procenta na 1,4 procenta. Na tomto systému by ale státní rozpočet tratil miliardy korun. Bývalá vláda premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) proto přišla již po volbách s novelou, která spuštění nového modelu rozkládá do několika let. Podle ní by se odvody zaměstnavatelů snižovaly postupně. V příštím roce by odvody zůstaly stejné, stát by vyplacenou nemocenskou firmám vrátil. V roce 2008 by odvody klesly na na 2,3 procenta a stát by zaměstnavatelův vracel polovinu výdajů na výplatu nemocenské. V roce 2009 by sazba činila 1,4 procenta a firmám už by stát nevracel nic.

Rozprava sněmovního výboru dnes potvrdila, že se poslanci rozcházejí v názoru na to, jak mají úpravy nemocenského vypadat a zda by neměl být nový zákon odložen. Novelu, kterou připravila Paroubkova vláda, ve sněmovně předloží nový ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas z ODS. Členy výboru se dnes snažil přesvědčit o ročním odkladu normy. V získaném čase by se podle něj pak hledal kompromis mezi politickými stranami. Státní pokladně by odložení příští rok ušetřilo téměř sedm miliard, upřesnil Nečas.

Předseda výboru a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale míní, že odklad a následná debata by k žádnému kompromisu stejně nevedly a znamenaly by jen to, že by se systém nemocenské nezměnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK