Vláda schválila návrh na zrušení MI k 1. lednu

01.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Vláda schválila návrh na zrušení ministerstva informatiky. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Mirek Topolánek. Ministerstvo by tak mohlo zaniknout již k 1. lednu příštího roku. Návrh změny kompetenčního zákona však ještě musí schválit sněmovna, kde podle informací ČTK zatím nemá jistou podporu.

Ministr vnitra a informatiky Ivan Langer chce návrh poslancům předložit ve zkráceném řízení, aby mohl být přijat hned v prvním čtení.

Například s poslaneckým klubem KDU-ČSL ale údajně o zákonu nikdo nejednal a lidovecká komise pro informační technologie jej ke schválení nedoporučila. Ústavně právnímu výboru sněmovny se zase nelíbí, že zákon nestandardně obsahuje záměr na založení rady vlády. Podobné rady přitom vláda běžně jmenuje a odvolává bez nutnosti zákonné úpravy.

Podle návrhu by měly kompetence ministerstva přejít na resorty vnitra, průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj. Dosavadní zkušenost podle předkládací zprávy prokázala, že ministerstvo informatiky v současném postavení jen stěží prosazuje své plány a projekty, a to zejména kvůli velmi slabému postavení mezi ostatními resorty. Lepší prosazení záměrů státu v informatice by mělo pomoci převedení agendy v elektronické veřejné správě pod ministerstvo vnitra, telekomunikacích a poštách pod resort průmyslu a veřejných dražbách na ministerstvo pro místní rozvoj.

Vedle toho by měla vzniknout rada vlády pro informační společnost v čele s premiérem, která bude jako poradní orgán vlády navrhovat, jakým způsobem koordinovat rozvoj eGovernmentu a zároveň bude definovat a formulovat strategie, cíle a politiky vlády v informační společnosti. Činnost rady bude řídit tříčlenný řídící výbor složený s premiéra, ministra vnitra a ministra financí. Dalšími členy rady budou odborní zástupci ústředních orgánů státní správy, odborní zástupci asociace krajů a svazu měst a obcí, případně další odborníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK