Západní Evropu postihl výpadek elektřiny, problémy byly i v ČR

05.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Praha 5. listopadu (ČTK) - Několik zemí v západní Evropě v noci na dnešek postihl rozsáhlý výpadek elektřiny. Proti původním předpokladům, že na vině mohla být prudká změna počasí, jsou ale příčiny zřejmě jinde. Německá společnost E.ON sdělila, že mohla výpadek způsobit ona při rutinním manévru. Podle společnosti ČEZ problémy zřejmě zasáhly i Českou republiku, i když jen okrajově.

E.ON sdělil, že podle prvních šetření problém zřejmě vzniknul v přenosové síti na severozápadě Německa, kde vzniklo přetížení. Vedle Německa a Francie se výpadky elektřiny projevovaly i v některých oblastech Rakouska, Belgie, Itálie a Španělska. Podle agentury AP se zastavily vlaky, řada lidí uvízla ve výtahu a miliony domácností se ocitly ve tmě.

"Může to souviset s odpojením části sítě s velmi vysokým napětím, k němuž jsme sáhli v Dolním Sasku asi půl hodiny před výpadkem," uvedl E.ON. Firma tam podle plánu odpojila vedení přes řeku Emži, aby umožnila jedné z lodí bezpečně proplout.

"Po 22:00. hodině tato vlna způsobila automatické ochranné odpojení několika elektrárenských bloků," řekla mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. "Za 50 minut se podařilo bloky do sítě znovu připojit. Nicméně uvedený vliv v přenosové soustavě se přenesl i do distribuční sítě. Domácností se nedotkl, ale již nyní víme o jednom podniku, který byl výpadkem postižen, a tím byla automobilka Škoda Auto," řekla.

Do hluboké tmy se až na 90 minut ponořila část Francie včetně několika oblastí v Paříži. Podle předsedy odborového svazu CGT Maurice Mariona byl výpadek nejhorší za posledních 30 let a zasáhl především východní oblasti země. Problémy se začaly objevovat po 22:00. hodině místního času, avšak někde se dodávky elektřiny obnovily po pár minutách.

"Výpadek proudu v západní Evropě vedl k tomu, že se energetická soustava v Evropě rozpadla na tři autonomní systémy: jihovýchodní Evropu, střední Evropu a západní Evropu. V Česku tak vznikl výkonový přebytek, a tím pádem bylo elektřiny dostatek," řekla mluvčí České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Jana Jabůrková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK