MfD: Úřady zveřejňují vzory podpisů, ty je možné zneužít

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Podpisové vzory některých lidí, tedy jedny z nejcitlivějších a snadno zneužitelných osobních údajů, jsou už několik měsíců volně dostupné na internetu. Na stránce www.justice.cz, kde je veden obchodní rejstřík, je možné u některých firem najít také podpisové vzory jejich představitelů. Ve svém dnešním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD).

Se znalostí podpisu je přitom možné jednat jménem firmy, objednat zboží za miliony korun, případně vyrobit falešnou směnku, upozorňuje MfD. V elektronickém rejstříku lze nalézt například oficiální podpisy spoluvlastníka Sokolovské uhelné Františka Štěpánka či generálního ředitele Delta Pekáren Marko Paříka.

Jak se podpisové vzory na internet dostaly? Některé dokumenty ze sbírky listin, kam firmy ukládají důležité náležitosti související s podnikáním, jsou v poslední době převáděny i do digitální podoby, píše MfD. Nejčastěji jsou na internet umísťovány výroční zprávy a účetní závěrky, ale některé soudy digitalizují všechny dokumenty, mezi nimi i podpisové vzory.

"Určitě není správné, že jsou k dispozici takto veřejně. Ale především není správné, že se s něčím tak nejistým a subjektivním, jako je ruční podpisový vzor, v dnešní době elektronického podpisu vůbec ještě pracuje," uvedl soudní znalec Vladimír Smejkal, který se zabývá ochranou dat a informačními systémy.

Ministerstvo spravedlnosti, které stránku justice.cz provozuje, nevidí na zveřejňování podpisů nic špatného. "Osobní údaje jsou v těchto případech zveřejňovány ze zákona, přičemž zákon na ochranu osobních údajů se na tyto případy nevztahuje," řekl MfD mluvčí Pavel Staněk.

Na dosavadní praxi nemůže podle MfD nic změnit ani Úřad na ochranu osobních údajů, která má dohlížet na to, aby nedocházelo ke zneužívání citlivých dat. "obchodní rejstřík je veden podle zvláštních právních předpisů, a to jako veřejně přístupný registr. Ty jsou podstatně starší než zákon o ochraně osobních údajů," vysvětlila mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Zákon o ochraně osobních údajů navíc chrání soukromí osob a podnikatelská činnost pod něj nespadá, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK