The Guardian: Věřitelé Eurotunnelu zvažují likvidaci firmy

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. listopadu (ČTK) - Věřitelé společnosti Eurotunnel, která zajišťuje dopravní spojení mezi Británií a Francií, začali uvažovat o likvidaci firmy. Napsal to dnes britský list The Guardian. Věřitelé podle něj považují likvidaci za nejvhodnější způsob řešení finanční krize. Zástupci Eurotunnelu požadavek zatím nekomentovali.

Věřitelé chtějí ze zadlužené firmy získat co nejvíce peněz zpět, a právě likvidace by jim tento postup měla usnadnit. Podle zdrojů listu lze tímto způsobem získat víc, než kdyby věřitelé akceptovali plán restrukturalizace ohlášený před dvěma týdny.

"Mohlo by to být velmi výnosné. Dalo by se čekat, že likvidace zajistí slušnou cenu," řekl zdroj listu. "Můžeme akceptovat návrh, který bude mít jistotu návratnosti, anebo se rozhodnout, že pro nás bude lepší přistoupit na likvidaci," nastínil možnosti věřitelů.

Zdroj doplnil, že volba mezi likvidací a restrukturalizací je jako řešit otázku, zda je lepší ďábel, kterého už znáte, anebo ďábel, o němž zatím nic nevíte, a který tedy může překvapit.

Eurotunnel koncem října předložil plán restrukturalizace, který počítá s výrazným snížením zadlužení. Podnik má nyní dluhy kolem 6,2 miliardy liber (asi 260 miliard Kč), plán ale počítá s jejich snížením na 2,84 miliardy liber. V rámci restrukturalizace by měl vzniknout úplně nový podnik, kde by měli hlavní slovo věřitelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK