Akciové burzy v Tokiu a Londýně jednají o spolupráci

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Tokijská akciová burza (TSE) jedná o možnostech spolupráce s akciovou burzou v Londýně (LSE). Informoval o tom dnes mluvčí TSE Satoši Futagi. Odmítl však poskytnout bližší detaily s tím, že obě strany zatím pouze jednají a k žádné dohodě ještě nedošlo.

Obě strany podle Futagiho zkoumají všechny oblasti možné spolupráce. "Světové burzy nyní procházejí reorganizací. Chceme zjistit, zda jsou oblasti, ve kterých bychom mohli spolupracovat," prohlásil.

Zpráva přichází týden poté, co TSE oznámila, že bude spolupracovat s newyorskou akciovou burze NYSE a možná dojde i ke kapitálovému spojení obou burz. TSE také studuje možnosti spolupráce s dalšími burzami v Evropě a Asii.

Světové akciové burzy se v poslední době stále více spojují a LSE je již dlouhou dobu cílem spekulací o možném převzetí. Podíl 25 procent v LSE vlastní americký trh Nasdaq Stock Markets. Makléřská společnost ICAP v září přiznala, že jednala v létě s burzou o spojení. O LSE se také ucházely burzy Euronext, Deutsche Börse a australská Macquarie Bank.

Na počátku tohoto měsíce trh Nasdaq, který je největším konkurentem NYSE, podepsal dohodu o spolupráce s Korea Exchange a tokijským trhem Jasdaq, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK