Japonské akcie zahájily týden mírným růstem, dolar stagnoval

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden nepatrným růstem. Aktivita na trhu byla nízká, protože obchodníci očekávají statistické údaje. Ve středu bude zveřejněna zpráva o předstihových ukazatelích a v pátek o strojírenských zakázkách. Příští týden pak údaje o hrubém domácím produktu. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 14,74 bodu, tedy 0,09 procenta a uzavřel na 16.364,76 bodu.

Trhy se obávají hlavně o vývoj výdajů spotřebitelů. Výdaje domácností v září klesly o šest procent a k jejich snížení došlo již devátý měsíc za sebou. "Statistické údaje ukázaly, že firemní výdaje jsou dobré, avšak výdaje spotřebitelů jsou slabé," komentoval údaje manažer Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. Upozornil, že slabé spotřebitelské výdaje by mohly stáhnout trh dolů. Nahoru díky zprávám o růstu zisku pomohly trhu firmy Konica Minolta Holdings a Casio Computer.

Kurz dolaru vůči hlavním světovým měnám se na počátku nového týdne po pátečním růstu podpořeném údaji o nezaměstnanosti téměř neměnil. Míra nezaměstnanosti v USA se snížila na nejnižší hodnotu za pět a půl roku, což zmírnilo obavy investorů, že americká centrální banka brzy sníží úrokové sazby. K tomu se přidala zpráva o zrychlení růstu sektoru služeb.

V závěru asijského obchodování se dolar k jenu obchodoval za 118,05 JPY a mírně tak vzrostl z pátečních newyorských 118,01 JPY. Euro k jenu nepatrně kleslo na 149,95 JPY z předchozích 150,06 JPY a k dolaru oslabilo na 1,2705 USD z pátečních 1,2720 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK