TI: Míra korupce v ČR se lepší, v EU je ale stále mezi nejhoršími

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. listopadu (ČTK) - Situace v oblasti korupce v České republice i na Slovensku se podle organizace Transparency International (TI) proti loňsku zlepšila, přesto obě země nadále v rámci Evropské unie patří k nejhorším. Vyplývá to z dnešní zprávy TI porovnávající situaci ve 163 zemích světa. Nejlépe s korupcí na tom podle ní už tradičně jsou skandinávské země. Na opačném pólu naopak figurují Haiti, Barma či Irák.

Ve zprávě, kterou má ČTK k dispozici, organizace zařadila Česko mezi více než desítku zemí, v nichž se korupční index proti loňsku zlepšil nejvíce.

Index měří celkový rozsah korupce, frekvenci i velikost úplatků, a to ve veřejném a politickém sektoru. Nula představuje nejvyšší možnou míru korupce v dané zemi, desítka naopak nejnižší. Podle TI jde o největší podobný průzkum, jaký kdy byl dosud v této oblasti učiněn.

Významného zlepšení indexu kromě ČR dosáhly Alžírsko, Indie, Japonsko, Lotyšsko či Slovinsko. Situace se zhoršila na Kubě, v Brazílii, v Izraeli či ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK