Český rozhodčí soud od jara vyřešil přes 420 sporů o domény .eu

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR vyřešil od dubna více než 420 sporů týkajících se internetových domén s koncovkou .eu. Celkem na soud, který řeší spory týkající se nové evropské domény celosvětově, došlo téměř 650 žalobních návrhů, uvedl na dnešním setkání s novináři předseda soudu Bohuslav Klein.

Zhruba dvě třetiny sporů se přitom týkají domén, které si zájemci zaregistrovali v rámci přednostních práv, tedy například na základě ochranné známky, názvu společnosti či instituce. Soud tak již například řešil spory o domény sex.eu, colt.eu, porno.eu či rock.eu.

Pokud někdo vede spor přímo se sdružením EURid, které o přidělení domén rozhoduje, má zhruba 25procentní úspěšnost, pokud jde o spor přímo s vlastníkem domény, tak podle zástupců rozhodčího soudu uspěje ve většině případů.

Registrace internetových domén s koncovkou .eu začaly loni v prosinci. V současnosti je nová evropská doména s více než 2,3 milionu registrací šestou nebo sedmou nejpoužívanější doménovou koncovkou na světě. Absolutně nejrozšířenější jsou domény .com s více než 50 miliony registrací.

Rozhodčí soud vyřešil první spor o doménu .eu letos 18. dubna. Všechny spory soud řeší on-line. Celkem v rámci soudu působí 150 arbitrů z různých zemí světa, kteří řeší spory ve 20 jazycích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK