Devizové rezervy Číny překonaly hranici jednoho bilionu dolarů

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. listopadu (ČTK) - Devizové rezervy Číny vůbec poprvé v historii překonaly hranici jednoho bilionu dolarů (asi 22 bilionů Kč). Oznámila to čínská státní televize. Číně se rezervy vytrvale zvyšují díky přebytku na účtu obchodní bilance. Za to země sklízí tvrdou kritiku, hlavně v řadách vyspělých průmyslových zemí.

Vůbec nejvyššími devizovými rezervami se tradičně pyšnilo Japonsko. To už ale neplatí a Japonce na druhé místo letos v březnu odsunula právě Čína. Japonská centrální banka měla na konci v září v rezervách přes 881 miliard dolarů.

Čína má velkou část svých devizových rezerv uloženou v dolarech, avšak po loňských změnách se více zaměřuje i na jiné měny. V koši měn je zastoupen i japonský jen nebo euro.

Německý list Financial Times Deutschland s odkazem na zdroje z finančních kruhů napsal, že Čína chce skladbu svých devizových rezerv ještě změnit. Zřejmě se ale jen odkloní od dluhopisů americké vlády a místo nich nakoupí více dluhopisů amerických firem a hypotečních zástavních listů. S těmi jsou spojeny vyšší výnosy.

"Podle informací z finančních kruhů vysoce postavení činitelé z centrální banky na prestižních schůzkách jasně naznačili, že je nezbytné rozdělit měnové rezervy," napsal německý list. Číňané však nejsou nakloněni většímu prodeji amerických cenných papírů, protože se obávají, že by to mohlo způsobit pokles kurzu dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK