Euler Hermes: Růst světové ekonomiky přinese pokles bankrotů

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Růst světové ekonomiky se v tomto roce zvýší na 3,7 procenta z loňských 3,5 procenta, což přispěje k letošnímu celosvětovému poklesu indexu bankrotů o jedno procento. V Česku by se měl v tomto roce snížit počet bankrotů o čtyři procenta. Vyplývá to ze studie, kterou ČTK poskytla úvěrová pojišťovna Euler Hermes Čescob.

Největší nárůst počtu insolvencí by měl letos podle odhadu pojišťovny postihnout firmy ve Španělsku (deset procent), na Slovensku a v Británii (po osmi procentech). Naopak pokles bankrotů o 15 procent by měla vykázat Brazílie, desetiprocentní snížení pak Hong Kong, Jižní Korea, Švédsko a Dánsko. V Německu a USA by mělo být krachů meziročně o pět procent méně.

Pro příští rok předpovídá Euler Hermes růst světové ekonomiky o tři procenta. Region střední a východní Evropy by měl snížit růst z letošních 5,3 procenta na pět procent. Česko podle odhadů pojišťovny Allianz po letošním zvýšení dynamiky růstu HDP na 6,5 procenta poroste v roce 2007 o pět procent.

Počet zbankrotovaných firem v ČR by se měl podle předchozí studie Euler Hermes v příštím roce po sedmi letech poklesu mírně zvýšit. Zatímco ještě v roce 2000 zaznamenal Český statistický úřad rekordní počet 2491 úpadků firem, v následujících nastal jejich pravidelný pokles až na 1380 případů v roce 2005. Letos analytici pojišťovny očekávají další pokles na 1330 bankrotů. Příští rok prý ale jejich počet vzroste až na 1340 případů.

Tyto studie vycházejí z největší databáze firem na světě se zhruba 40 milionů subjektů, kterou vlastní a spravuje Euler Hermes. Světovému trhu úvěrového pojišťění dominují vedle Euler Hermes ještě firmy Atradius a Coface, které ovládají celkem přibližně 70 procent světového trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK