Eurobarometr: Češi se příliš nebojí o zaměstnání

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. listopadu (zpravodaj ČTK) - Češi patří v Evropské unii k národům, které mají největší důvěru, že budou mít zaměstnání. Nejskeptičtější jsou naopak Slováci. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes v Bruselu zveřejnil Eurobarometr.

Na otázku, zda si myslí, že budou mít práci za dva roky, odpovědělo kladně 46 procent občanů EU. Češi si to myslí v 56 procentech, což je řadí na osmé místo za Nizozemce, Dány, Brity, Švédy, Iry, Finy a Rakušany. Nejčerněji vidí v tomto směru budoucnost Poláci a Slováci (po 29 procentech).

Stejně tak je 89 procent zaměstnaných Čechů přesvědčeno, že svou práci budou mít i za pár měsíců. Opět jde o nejvyšší skóre mezi postkomunistickými zeměmi.

Nejjistější jsou si Švédi, Belgičané a Lucemburčané. V tomto případě je ale průměr EU vysokých 84 procent. Nejpesimističtější jsou opět Slováci (49 procent) zaostávající s přehledem za předposledními Maďary (68 procent).

Poměrně hodně Evropanů - 72 procent - si myslí, že by pracovní smlouvy měly být flexibilnější, aby se tak povzbudila tvorba pracovních míst. V tomto směru jsou naopak nejméně vstřícní Češi, kteří si to myslí jen v 58 procentech případů, podobně jako Nizozemci (61), Španělé (62) a Italové (63 procent). Naopak nejvíce jsou pro flexibilitu Slovinci (89 procent).

Respondenti obecně kladně hodnotí působení Evropské unie v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí. Oproti roku 2003 se pozitivní hodnocení zvýšilo z 52 na 56 procent.

Nicméně jen málo Evropanů zná její nástroje - jen 33 procent Evropský sociální fond a 30 procent Evropský fond regionálního rozvoje. Pouhých 13 procent slyšelo, že letošní rok vyhlásila EU rokem mobility na pracovním trhu, a 12 procent zaslechlo o Lisabonské strategii, kterou se chce unie do roku 2010 stát nejvýkonnější ekonomiku na světě a předstihnout USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK