Odboráři obchodů Tesco kvůli mzdám pohrozili stávkou

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která v Česku provozuje síť obchodních domů, hypermarketů a supermarketů, dnes pohrozili vyhlášením stávkové pohotovosti. Odboráři tvrdí, že vedení firmy nechce přistoupit na jejich požadavky týkající se zvýšení mezd zaměstnanců tohoto obchodního řetězce. ČTK zjišťuje vyjádření společnosti Tesco, která zaměstnává 12.000 lidí a patří mezi největší obchodníky v zemi.

"Očekávám, že k vyhlášení stávkové pohotovosti by mělo dojít ještě před vánočními svátky. Pokud s námi nezačnou (vedení Tesco Stores ČR) jednat a nedohodneme se aspoň na nějakém kompromisu, tak potom už bychom do toho šli daleko tvrději včetně vyhlášení výstražné stávky a případně i stávky," řekl dnes ČTK pověřený zástupce odborových organizací při Tesco Stores ČR Ivan Předinský.

Odborářům se podle Předinského nelíbí, že Tesco zaměstnává všechny pracovníky pouze na částečný úvazek, takže jejich platy jsou nízké. Odbory proto požadují, aby zaměstnanci Teska měli plné úvazky a tím i vyšší mzdy. S tím ale vedení Tesco Stores ČR podle Předinského nesouhlasí. "Všichni zaměstnanci nyní pracují od šesti do sedmi a půl hodiny denně. Místo nich pak pracují najímaní agenturní zaměstnanci, kteří tomuto oboru ale nerozumí, čímž se snižuje obrat, od kterého se odvíjí naše mzdy," uvedl Předinský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK