Microsoft dokončil Office 2007, program může jít na trh

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 6. listopadu (ČTK) - Americký Microsoft oznámil, že dokončil úpravy balíku nových programů Office 2007 a že začne firemním zákazníkům tento software nabízet 30. listopadu. Toho dne si budou moci podniky u Microsoftu začít kupovat i očekávaný operační systém Windows Vista a program pro e-mailové servery 2007 Exchange. Pro spotřebitele budou tyto programy k dispozici počátkem příštího roku.

"Ve vývoji (těchto programů) jsme dosáhli cílové pásky," uvedl prezident podnikové divize Microsoftu Jeff Raikes. Oznámením, že je soubor Microsoft Office 2007 připraven do výroby a ke spuštění prodeje, naznačuje, že je relativně bezchybný a připravený pro širokou distribuci, napsala agentura Reuters. Česká verze Windows Vista se má na trhu objevit v únoru příštího roku.

Microsoft odložil začátek prodeje nové verze Office v červnu, a rozšířil tak řadu odkladů pro nový software, což je u něj časté. Office zahrnuje hlavně textový editor, tabulkový procesor Excel a program pro prezentace PowerPoint. Windows a Office dohromady vytvářejí přes polovinu tržeb Microsoftu a téměř celý jeho zisk.

Podnik přichází s novějšími verzemi Windows a Office v době, kdy investoři zpochybňují, zda je softwarový gigant schopen udržet svůj náskok na trhu s rychle rostoucí konkurencí rivalů, kteří prodávají programy na internetu a ne s prodanými počítači.

Na internetu nabízí svou verzi populárních kancelářských aplikací například rival Google, který provozuje největší internetový vyhledávač na světě, napsala agentura Reuters.

S operačním systémem Windows pracuje ve světě devět z deseti počítačů a má kolem jedné miliardy uživatelů. Windows začala firma komerčně nabízet v březnu 1986. Od 90. let se Microsoft kvůli rychle rostoucímu tržnímu podílu musí potýkat se spory s antimonopolními úřady v USA, ale i EU. Jejich výsledkem byla například zveřejnění části zdrojového kódu systému nebo vydání verze, která neobsahuje multimediální Media Player.

Windows a jejich slabiny jsou také nejčastějším terčem počítačových virů. Každé druhé úterý v měsíci vydává firma pravidelné opravy, které na objevené díry reagují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK