Airbus radikálně omezí počet svých dodavatelů, má je i v ČR

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. listopadu (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus se ve snaze snížit náklady zbaví asi 80 procent svých dodavatelů. Jejich počet se sníží z nynějších 3000 na zhruba 500, řekl dnes mluvčí Airbusu, který tak potvrdil informace médií. Redukce počtu dodavatelů by se mohla dotknout i některých českých firem.

"Mohu potvrdit, o kolik se počet dodavatelů sníží; prozatím však nemám žádné informace o tom, kdo to bude a jak se tato redukce uskuteční," řekl mluvčí podle agentury Reuters. V České republice Airbusu dodávají komponenty například Znojemské strojírny ve spolupráci s pražskou firmou Letov a loni první zakázku od EADS a Airbusu získal přední český letecký výrobce Aero Vodochody.

Airbus se letos dostal do krize, protože jeho ambiciózní projekt obřího letounu A380 se kvůli technickým problémům zpožďuje již o dva roky. To bude stát mateřskou společnost EADS na zisku až pět miliard eur a firma se s tím chce vyrovnat snižováním nákladů. Kvůli krizi se již vyměnilo nejvyšší vedení EADS a dvakrát byl již letos dokonce vyměněn šéf Airbusu.

Airbus počítá s tím, že v rámci omezování nákladů bude i propouštět. Vlády Německa a Francie, kde má firma nejvíce závodů, požadují, aby jakékoli propouštění bylo geograficky vyvážené. Strategické vlastnictví EADS je rovnoměrně rozděleno mezi Francií a Německem a obě strany mají ve firmě po 22,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK