HN: České dráhy zdraží pravidelným cestujícím jízdné

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - České dráhy (ČD) od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, zdraží zákaznické a zpáteční jízdné. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) s tím, že to vyplývá z tištěných jízdních řádů pro příští rok, které jsou již na některých nádražích v prodeji.

Zákaznické a zpáteční jízdenky pro trasy nad padesát kilometrů podraží zhruba o 12 procent. Ostatní jízdné se nemění. Stejné zůstane obyčejné jízdné, nezmění se ani cena síťových jízdenek a Kilometrické banky. "Průměrná zdražení činí zhruba dvě procenta," uvedl Tomáš Čech z odboru osobní dopravy Českých drah.

Majitelů věrnostních In-karet, kterou zákazníci prokazují nárok na slevu, je necelých tři sta tisíc. Zdražení zákaznických a zpátečních jízdenek se dotkne asi pětiny ze všech zhruba 180 milionů cest uskutečněných za rok na dráze, píšou HN.

Například cesta z Prahy do Ostravy ve druhé třídě zdraží z 260 korun na 297 korun, za cestu z Brna do Olomouce zaplatí cestující namísto dosavadních 74 korun o deset korun více.

I když ČD zdražují zákaznické jízdné, majitele věrnostních In-karet zároveň zvýhodňují například při pořízení místenky do vlaků takzvané vyšší kvality, tedy označované jako EuroCity, InterCity a SuperCity. Například místenka na vlaky kategorie SuperCity, kam patří i Pendolino, bude stát místo dvou set korun jen 86 korun. U mezinárodních vlaků bude stát místenka třicet korun pro držitele In-karty, pro ostatní 86 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK