Americké akcie obnovily silný růst

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne opět zvyšovaly a hlavní Dow Jonesův index vystoupil do blízkosti předchozího rekordu. Velkou vzpruhou se ukázala série fúzí a akvizic, která investory přesvědčila, že ceny akcií nejsou ani po delším růstu příliš vysoko. Mírně zpevnil také kurz dolaru.

Dow Jonesův index zpevnil o 119,51 bodu a den uzavřel vyšší přesně o jedno procento na 12.105,55 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,13 bodu na 1379,78 bodu. Oba hlavní indexy přitom zaznamenaly nejsilnější růstu za poslední měsíc. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 1,51 procenta na 2365,95 bodu.

Dow Jonesův index přitom celý minulý týden oslaboval a sérii šesti ztrátových seancí přerušil až v pondělí. Nasdaq zažil nejlepší den zhruba od poloviny října.

Zájem investorů na sebe poutalo oznámení společnosti Abbott Laboratories, která za 3,7 miliardy dolarů převezme konkurenční farmaceutickou společnost Kos Pharmaceuticals. V dalších podobných transakcích figurovaly firmy Swift Transportation a OSI Restaurant Partners. I v těchto případech šlo o fúze v řádu miliard dolarů.

Do vlny fúzí a akvizic se zapojil i saúdský princ Valíd bin Talál, který patří k aktivním investorům na západních burzách. Kanadský provozovatel sítě hotelů Four Seasons Hotels oznámil, že obdržel nabídku na převzetí od saúdského prince a investiční společnosti, kterou vlastní Bill Gates. Nabízená cena činí 82 dolarů za akcii, což celý řetězec oceňuje asi na 3,7 miliardy dolarů.

"Bylo to akviziční pondělí. Měli jsme asi tři nebo čtyři velké transakce, a je tady spousta zpráv, které investorům připomínají, že korporátní Amerika má spoustu hotovosti, kterou může investovat," sdělil viceprezident společnosti Independence Investment John Forelli.

Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz dolaru, který ještě částečně těžil z páteční zprávy o vývoji na trhu práce v USA. Nyní se ale pozornost zaměří na volby, které se dnes v USA konají do části Kongresu. Spolu s nimi se budou v některých státech unie volit guvernéři, případně se budou konat místní referenda. Experti ale většinou nečekají, že případné posílení vlivu demokratů bude mít na dolar dlouhodobější dopady.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2722 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2714 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu vzrostl na 118,27 ze 118,01 JPY, a podobně euro k jneu vystoupilo na 150,46 z předchozího kurzu 150,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK